Formål
Formålet med uddannelsen er, at deltageren tilegner sig viden om den kognitive metode i arbejdet med mennesker med rusmiddelrelaterede problemer samt opnår færdigheder til at integrere og anvende denne viden i sit daglige arbejde.
Målgruppe
Uddannelsen retter sig mod personer, der i deres daglige arbejde møder mennesker med rusmiddelrelaterede problematikker. Det kan være socialrådgivere, sygeplejersker, mentorer, pædagoger og andet sundheds- og socialfagligt personale. Det er ikke et krav for deltagelse, at man har et misbrugsfagligt arbejde.
Indhold
Undervisningen tager udgangspunkt i et klientcentreret perspektiv og en kognitiv referenceramme.
Emner:
- Indføring og træning i kognitiv metode og modeller
- Psykoedukation omkring rusmidler og deres mulige følgevirkninger
- Kognitiv metode og behandling af misbrug og afhængighed
- Kognitiv metode, misbrug og comorbiditet/dobbeltdiagnoser
- Selvrefleksion – den kognitive metode i relation til mig selv
- MI - Den motiverende samtale
- Tilbagefaldsforebyggende strategier - herunder mindfulness
- Implementering i dagligt arbejde
Form og forventninger
Undervisningen består af teoretiske oplæg, eksempler fra praksis, videooptagelser (en del være på engelsk) samt øvelser herunder rollespil.
Det forventes at deltagerne er villige til at afprøve metoderne, deltage aktivt i øvelserne og bidrage med erfaringer fra egen praksis. Det er derfor en forudsætning for deltagelse i uddannelsen, at deltagerne har kontakt med brugere, klienter, patienter eller andre, og at der er mulighed for at afprøve metoderne i kontakten med disse.
Afleveringsopgaver
I løbet af uddannelsen vil der være mindre afleveringsopgaver samt en afsluttende opgave. Der gives feedback på opgaverne enten individuelt eller i plenum.
Der udstedes deltagerbevis for uddannelsen. Udstedelse af deltagerbevis kræver en fremmødeprocent til undervisningen på 80% samt aflevering af alle opgaver.
Litteratur
Der vil være litteratur til de fleste undervisningsgang, der forudsættes læst. Der tages udgangspunkt i grundbogen "Kognitiv Terapi, nyeste udvikling" af Nicole K. Rosenberg og Mikkel Arendt, Hans Reitzels Forlag, 2012. Herudover vil der være artikler, som vil blive udleveret. Grundbogen udleveres ikke.
Opstart og varighed
Der er i alt 16 kursusdage samt 4 træningsdage. Alle dage vil der være kaffe, the og frugt fra kl. 08.50. Undervisningen foregår i tidsrummet 9:00-15:00.
31. august 2021
06. september
07. september
27. september
28. september
25. oktober
26. oktober
16. november
14. december
17. januar 2022
18. januar
08. februar
01. marts
29. marts
25. april
26. april
Dertil kommer følgende træningsdage:
D. 21. september 2021, d. 12. oktober 2021, d. 11. januar 2022 samt d. 22. marts 2022
Vi tager forbehold for ændring af datoer indtil en måned inden kursusstart.
Undervisere
Joan Grauengaard er uddannet lærer og bl.a. efteruddannet i kognitiv adfærdsterapi fra
Wattar-gruppen. Joan har været ansat i Center for Forsorg og Behandling siden 2015
og er til daglig leder af Stof og alkoholbehandlingsenheden i
Hillerød, hvor hun også har behandlingsarbejde med grupper, individuelle
samtaleforløb, familiesamtaler samt superviserer og underviser. Joan har mange års erfaring fra det socialfaglige arbejdsfelt
både fra institutionsregi, gadeplan, skoleregi og
socialpsykiatrien.
Malene Munksgaard er uddannet socialrådgiver og har en 4-årig kognitiv adfærdsterapeutisk efteruddannelse fra Wattar-gruppen. Hun er uddannet mindfulness-instruktør og medlem af MINT (Motivational Interviewing Network of Trainers). Malene har været ansat i Center for Forsorg og Behandling igennem en årrække og arbejder med familie-, gruppe- og individuel behandling, samt med undervisning i Motivational Interviewing og kognitiv adfærdsterapi.
Gæsteoplægsholder Christian Frøkjær Thomsen er speciallæge i psykiatri,
har mange års erfaringen i arbejdet med dobbeltdiagnoser, kognitiv terapi,
undervisning, coaching mm.
Gæsteoplægsholder Kim Bromberg Olsen er uddannet pædagog, MI-trainer, medlem af MINT (Motivational Interviewing Network of Trainers) og har en kognitiv adfærdsterapeutisk efteruddannelse fra Wattar-gruppen. Han underviser i Den Motiverende Samtale (MI).
Sted
Center for Forsorg og Behandlings undervisningslokale, Skansevej 2C, 3400 Hillerød
Antal deltagere
Max. 16 deltagere.
Pris og tilmelding
Pris kr. 26.900,-
Kursusafgiften betales senest 4 uger før kursusstart og er herefter bindende.
Tilmelding foretages HER
Regler for afmelding af kurser og uddannelser
Afmeldingsfristen er en måned inden uddannelsens start. Der kan vederlagsfrit foretages afmelding inden afmeldingsfristens udløb. Ved afmelding senere end ovennævnte frist kan nedsættelse af uddannelsesafgiften ikke påregnes. Pladsen kan dog vederlagsfrit overføres til anden deltager fra samme virksomhed. Afmelding kan kun foretages skriftligt.