EU-projekt

​Blindecenter Bredegaard har deltaget i et toårigt EU projekt: Grundtvig Læringspartnerskab med titlen Educ-Arts. 

Projekt "Educ -Arts" er et toårigt Grundtvig Læringsprojekt for Livslang Læring, som omfatter følgende lande: Grækenland, Rumænien, England, Italien, Frankrig, Portugal, Cypern, Tyrkiet og endelig Danmark med Blindecenter Bredegaard som dansk partner. 

Hovedformålet med partnerskabet er at udvikle en pædagogisk vejledning for Livslang Læring baseret på god kulturel praksisuddannelse, kaldet "Educ-Art-Manual", som den vigtigste leverance, særligt designet til undervisning af voksne.

 Da så mange lande deltager i projektet, er der kun holdt møder i nogle af landene. Lise og Martin Cholewa, begge udøvende musikere og uddannet på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium, har bidraget med koncerter undervejs i projektet - både sammen, men også i samarbejde med de andre partnere.

 Borgere fra Bredegaard har været med på rejser undervejs i projektet: Sabro Osmanovic til Gran Canaria, Spanien, hvor han var bl.a. var medvirkede som aktiv deltager i folkloristisk orkester. Desuden var Sabro aktiv deltager i et projektmøde, hvor han fortalte om Blindecenter Bredegaard og fremførte en serbisk sang. Sabro Osmanovic og Thomas Lund var med på rejsen til Lousada, Portugal, hvor de begge deltog aktivt i programmet. Thomas Lund medvirkede i en jamsession.​
På Blindecenter Bredegaard har der også været en del aktiviteter i forbindelse med projektet. Borgerne fik ved juletid lejlighed til at opleve Lise og Martin til en julekoncert i spisestuen, hvor alle fik mulighed for at deltage aktivt. 

Lise underviser på Blindecenter Bredegaard under Fredensborg Aftenskole og har i forbindelse med sin undervisning tilrettelagt kurser, hvor projektets emner er blevet berørt. Eksempelvis har det været den danske partners opgave at arbejde med “storytelling”, og vi har valgt at fokusere på H.C.Andersens eventyr “Tommelise”. 

Vi var så heldige at få besøg af Mediehuset København, som hjalp os med at realisere en lille film på 3 minutter​ som resultat af arbejdet med “Tommelise”. Ingelise Kjærgaard og Lars Brandt deltog i denne film, som indgår i en større sammenhæng i et TV program tilrettelagt af Mediehuset København. Claus Sørensen med crew fra mediehuset besøgte Blindecenter Bredegaard for at optage filmen, og her fik de også mulighed for at interviewe og filme Sabro Osmanovic, som fortalte om Blindecenter Bredegaard samt om sine oplevelser på Gran Canaria. 

 Journalist Marie Gribel Vorum fra Fredensborg lokal​avis besøgte en helt almindelig dag Lises visesanghold og skrev efter besøget en fin artikel til Ugenyt, som fortæller om arbejdet med eventyr af H.C.Andersen.

 Det har været et fornøjeligt projekt, som forhåbentlig kan inspirere andre til lignende initiativer. Tak til Annemari Rommedahl, leder af Fredensborg Aftenskole for supervision og hjælp undervejs og tak til personalet på Blindecenter Bredegaard. Og endelig en varm tak til beboerne på Blindecenter Bredegaard for stort engagement og ildhu undervejs!

 På vegne af Lise Wille Cholewa
(kontaktperson, "Educ-Arts")

Billeder

​Lousada, Portugal


 

Lousada Danish partner in front of our hote​​l​


 

Rehearsal Danish partner in restaurant at hotel in Lousada: Thomas Lund, using table as percussion and Martin Cholewa playing at grand piano. We practice a tune by Danish band called Gnags - the title is: "Safari"


 

Øvrigt materiale om projektet

Artikel i Fredensborg UgeNyt, "Musikken er et vindue til en verden, de ikke kan se"​.

Artikel i Fredensborg UgeNyt om projektet (jpg)
Artiklen i word-format

Plakat fra julekoncert på Blindecenter Bredegaard

Film "Tommelise", Produceret på Blindecenter Bredegaard af Mediehuset København

Interview med Lise Cholewa efterfulgt af "Tommelise", Mediehuset København​

Evaluation of first year Educ-Arts project Danish Partner.pdf

Educ-Arts Adult Education Manual on Arts.pdf

Lin​k​

Besøg​ projektets egen hjemmeside her.

 

 


 

Redaktør