​​​​​​​

Bredegaard Posten april 2022

​I Bredegaard Posten april 2022 kan du læse om talende messingplader i Fredensborg by, om to filmpremierer og ikke mindst finde ud af, hvilke to vittigheder Tommi har fundet frem denne gang. 

Vent...

​Blinfo – talende skilte på oplevelsesruterne i Fredensborg  

Kender du oplevelsesruterne i Fredensborg by? Bredegaards Blinfo-team arbejder i disse dage intenst på at gøre oplevelsesruterne tilgængelige med Blinfo, så synshandicappede mennesker og andre, der foretrækker at få information auditivt, kan få glæde af byens fortællinger. 

Oplevelsesruterne binder byens uformelle stier, passager og historiske gadeforløb sammen med slotshavens retlinede barokakser – en rute på mere end 5 km. På ruterne finder du en række nedsænkede messingplader, der fortæller byens kendte og glemte fortællinger – om kongehuset, arkitektur og byens store personligheder. Og med Blinfo får du meget mere information om de fortællinger, som gemmer sig bag messingpladerne. 
Snart kan du gå på opdagelse på må og få, besøge stederne i den nummererede rækkefølge eller dele ople-velsesruterne op i mindre ture. 

Blinfo-teamet forventer at de talende skilte – eller skulle vi sige messingplader – er klar i slutningen af juni. 
På billederne er Søren, Heidi og Anne i gang med at grave beacons ned i slotshaven.

​​Søren og Heidi graver et beacon ned ved indgang til slotshavenSøren og Anne graver et beacon ned i slotshaven

Premiere på Olsen Banden film

​Vi har længe ventet spændt og endelig, onsdag d. 30. marts havde dagtilbuddet inviteret hele Bredegaard og pårørende til premiere på Olsen Banden-filmen, som lydteaterholdet har produceret. 

Til arrangementet kunne man møde alle skuespillerne. Gæsterne kunne opleve skuespillernes kostumer og nogle af de mange rekvisitter fx Franz Jäger pengeskabet, Egons taske med stetoskopet og den røde kuffert med pengene.
Hele Olsen-Banden-holdet

Efter filmpremieren var der dejlig mad fra en pølsevogn og Olsen Banden tip-en-13´er quiz. Sikke et herligt arrangement. 
Efter filmpremieren stod pølsevognen klar

To nye vittigheder fra Tommi  

​​
​​
Nicholas til verdenspremiere på ”Mod de blindes verden” 
Nicholas havde med egne ord den bedste biografoplevelse nogensinde torsdag d. 24. marts i Empire Bio, hvor han sammen med blandt andet Ninasofie og Heidi var til CPH:DOX filmfestival og så verdenspremieren på dokumentarfilmen ”Mod de blindes verden”, som er instrueret af Julie Bezerra Madsen og produceret af Good Company Pictures.  

Kort om filmen
Luk øjnene… forestil dig, at du er på en legeplads og dit barn griner og har det sjovt, men du kan ikke se hans eller hendes glæde. Du kan kun forsøge at lytte dig frem til, hvordan dit barn har det… 

Sådan er hverdagen for Christina og sønnen Silas. Christina har øjensygdommen Stargardt, hvilket betyder, at hun er stort set fuldstændig blind. Christina og Silas’ far er skilt, så Christina er alene med sin søn det meste af tiden. Selvom de har et stærkt bånd og Silas hjælper sin mor med mange ting, så er det meget lidt hjælp hun og sønnen får. 
Nicholas ved den store hvide limousine

Lægerne forsikrede Christina om, at hvis hun fik et barn, ville barnet ikke kunne arve hendes sygdom. 
Men som 6-årig begynder Silas at miste synet. Ligesom sin mor får han også konstateret Stargardt og pludselig får Christina travlt. Hun skal nå at vise sin søn verden. Hun skal nå at lære ham en masse ting, inden hans syn – ligesom hendes eget - fuldstændig forsvinder. 

I Danmark skal folkeskolen kunne rumme børn som Silas med et synshandicap, men det er tydeligt, at han ikke får den hjælp, han har behov for hverken i skolen eller i sin fritid. Det gør, at Silas trækker sig mere og mere ind i sig selv. Han har svært ved at navigere i den nye livssituation i forhold til vennerne og kan ikke følge med i skolen. 
Som næsten blind mor med et synshandicappet barn, har Christina kun ret til 15 timers hjælp om måneden. 15 timer, der skal dække alt fra indkøb til lektiehjælp og alt hvad der ellers skal til for at få hverdagen til at fungere. Det er langt fra nok og Christina oplever at hun og Silas bliver sat udenfor samfundet – fordi de har svært ved at følge med. 

Men hvorfor ikke se på mennesker med et handikap som en ressource? Hvorfor ikke sørge for at de får den hjælp, så de kan blive en aktiv del af vores samfund? 

I biografen på lige fod med seende
Nicholas sammen med filmens ene hovedperson Christina NahnsenUdover at filmens temaer på flere måder var genkendelige for Nicholas gjorde filmen et stort indtryk. ”Jeg er imponeret over hvordan Christina kan klare tilværelsen og kampen mod systemet” siger Nicholas. Formålet med biografturen var også at teste app’en Movie Reading, som er en gratis synstolknings- app til Android og iPhone. 

Filmen kommer nemlig med synstolkning, som er støttet af Dansk Blindesamfund. ”Jeg måtte synkronisere et par gange men ellers virkede det upåklageligt” siger Nicholas og fortæller, at man skal huske at sætte sin telefon på flytilstand og huske høretelefoner, når man skal bruge app’en.  

Synstolkede film lægges op i appen og kan så opleves både på TV og i biografen. ”På grund af Movie Reading, så var denne tur i biografen, den bedste jeg nogensinde har haft. Jeg var i biografen på lige fod med seende”. 

På vej hen til biografen oplevede Nicholas også limousinen som hovedpersonerne Christina og Silas kom i. Nicholas fik lov til at mærke på bilen og kom også indenfor og sidde. Det var overraskende hvor stor sådan en limousine er - med minibar og det hele. Nicholas hilste også på Christina, Silas og Laura, som har syntolket filmen og også er stemmen, du hører i S-togene.  

Se trailer for Mod de blindes verden her: https://vimeo.com/682741818 (åbner i browser på ny fane).


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor