"En lille nisse rejste" Nordplus Voksen projekt på Blindecenter Bredegaard

af Lise Wille Cholewa, kontaktperson i projektet, musikpædagog og musiker

Brugerbandet "De spillende muldvarper" fra Bredegaard var fra d. 31. august til d. 7. september 2019 på rejse til Nuuk, hvor vi med base i "Vandrehuset" oplevede mange ting.
 At bo på "Vandrehuset" var et godt valg, for her kunne vi spise hjemmelavet mad, som vi hentede på det, de kalder Brættet - al slags friskfanget fisk og også rensdyrkød sælges der.   

Titlen på Nordplus projektet er "En lille nisse rejste" og er et samarbejde med Det Grøndlandske Nationalteater. Og som nissen i sangen "En lille nisse rejste", rejste vi ud for at blive meget klogere på os selv. Erninguaq Poulsen, skuespiller på Tukak var med på rejsen. Erni, som vi kalder ham, kendte vi allerede i forvejen, for han bor på Tukak Teatret i Jylland, som vi har besøgt tidligere. Han er en eminent formidler af den grønlandske kultur, og fungerede også som tolk, underviser og som kok. Vi hyggede os rigtig i "Vandrehuset", hvor vi hele tiden spiste gourmétmad, og vi sang og spillede.

Vi blev så dygtige til en grønlandsk sang, at vi vovede os ud i Nuuk storcenter og opførte sangen, ledsaget af vores hjemmelavede grønlandske trommer, som vi havde med i kufferten hjemmefra. Man kunne mærke, at folk blev meget rørt over at opleve vores optræden. Vi vovede os også ud i andre uvante eventyr, som da vi sejlede på Nuuk fjorden, hvor vi kunne lytte til vandfald fra de høje fjelde, men også den knitrende lyd og specielle lugt fra de store isskodser, som flyder i fjorden, rejst langvejs fra og millioner af år gamle. Vi kom helt tæt på og kunne både lugte og høre dem. 

Et andet højdepunkt var da Carsten Sommer kom på besøg i "Vandrehuset" medbringende en kæmpe ghettoblaster, og herefter gennemgik hele den grønlandske musikhistorie, lige fra de første inuit sange i det traditionelle fangersamfund, og til moderne tid, hvor pop, rock, soul, rap og countrymusik har fundet sin plads i samfundet. 

At en gruppe blinde og svagtseende i selskab med ledsagere har taget den lange rejse til Grønland og været der i flere dage er nok lidt af en historisk begivenhed, så TAK til Nordplus Voksen, som har gjort denne oplevelse mulig. 

    
  Nordplus logo       


Det musisk æstetiske produkt i Grønlandsprojektet

af Lars Kongsø, socialpædagog i dagtilbuddet på Blindecenter Bredegaard

Man kan sige, at alle de sansede oplevelser de blinde har fået via sagnfortællinger, fortællinger og oplevelser af rigtig trommedans, grønlandsk musik, mad, kultur og natur, er blevet til indtryk, som vi har omformet til et musikalsk udtryk. 

De sange som er blevet skabt i projektet ”En lille nisse rejste” repræsenterer dermed den musisk æstetiske læring i materialiseret form. Den æstetiske læringsproces tog sit udgangspunkt i maj 2017, ugerne inden vi tog til Tukak teateret (det grønlandske teater i Danmark). Hver af de blinde sleb og behandlede træhåndtag til deres personlige grønlandske tromme og monterede med støtte, håndtagene på en rammetromme. Samme fremgangsmåde som vi havde hørt at de grønlandske trommedansere bruger. På Tukak teateret lærte vi at spille på trommerne og vi lærte om trommens betydning i inuitkulturen. 

I perioden mellem Tukak og selve rejsen til Grønland komponerede vi flere musikstykker. Vi blandede vestlig pop, rock og visetradition med inuitternes hjerteslagstrommerytme. Den rejsende nisse som symboliserer projektet, er repræsenteret i teksten i en af sangene.  

I Grønland skabtes der flere musikstykker, som både blev præsenteret ved en koncert i Nuuk og som er indspillet og efterbearbejdet i Bredgaards eget lydstudie. Der er, ved en af projektets deltagere, skabt kontakt til blokfløjtespiller Michala Petri. Michala har lovet at gæste Bredgaard og spille med på noget af vores materiale. Der er produceret to små film, der dokumenterer den æstetiske læring. Disse er vist ved to åbne arrangementer på Bredgaard. En tredje film som bliver kronen på værket, bliver færdig til fremvisning i løbet af efteråret 2020. 



 Postkort fra Grønland

 Lyt til Imara - et musikværk inspireret af Muldvarpernes Grønlandsrejse

 Film: De Spillende Muldvarperne i Grønland