Eva Dorthe har fået stemmen igen

​Eva Dorthe Bek kunne ikke sige et ord i fire måneder, men stemmeundervisning på Kommunikationscentret har givet hende stemmen igen.

Eva Dorthe Bek har det meste af sit liv haft problemer med stemmen. Hun mister den nemt, hvis hun taler meget, men hun har aldrig taget stemmeproblemet særlig alvorligt. Ikke før en lungebetændelse fratog hende stemmens brug i fire måneder. Det var en voldsom oplevelse, og Eva Dorthe mistede ikke kun stemmen, men også sit job som servicekoordinator. 

- Jeg har altid været afhængig af min stemme i mit arbejde, hvor jeg bl.a. har holdt kurser. Og så råber man jo nærmest for at få hele salen med. Ofte var jeg nødt til at melde mig syg efter to dages undervisning, hvor der simpelt ikke var mere lyd tilbage. 

Efter den fatale lungebetændelse blev Eva Dorthe undersøgt af flere øre-næse-halslæger, mens stemmen fortsat udeblev. 

- Først den tredje halslæge, jeg kom til, fik den idé at sende mig til logopæd, også kaldet talepædagog. Jeg troede kun logopæder arbejdede med udtale, men nu ved jeg, at de kan meget andet. På Kommunikationscentret kunne logopæderne med det samme se, at jeg havde tæret på min stemmekapacitet og havde udviklet en uhensigtsmæssig teknik. 

At finde sin egen stemme 

Da Eva Dorthe blev undersøgt på Kommunikationscentret, fik hun at vide, at hun ikke måtte rømme sig eller hoste voldsomt, og fra den dag begyndte det ganske langsomt at gå fremad. Næste gang hun kom, kunne hun sige et par ord. 

- Det var tydeligt for logopæden, at der var en høj grad af stress involveret. Stemmen skulle have ro, og det ville tage tid at få den tilbage på fuld kraft. Men hver gang vi mødtes, lærte jeg en ny ting, jeg kunne lægge oven på. Jeg kunne mærke små fremskridt og blev stadig mere bevidst om, hvad der sker i halsen, når jeg taler. Nu synes jeg, at jeg har fundet min naturlige stemme. 

At finde sin stemme handler bl.a. om at finde sit naturlige taletoneleje. Mange har tendens til at gøre deres stemme højere eller dybere i visse situationer. Men hvis man ikke vender tilbage til sit naturlige leje, slider det i det lange løb på stemmen og forårsager fejlspændinger i strubemuskulaturen. Når stemmen er spændt, kan det være svært at finde det rigtige taletoneleje igen. Først efter den logopædiske træning er det lykkedes for Eva Dorthe, som også har fået hjælp til at slippe spændingerne af Kommunikationscentrets fysioterapeut. 

- Fysioterapeuten lærte mig, hvornår og hvordan jeg skal slappe af. Hun gav mig en teknik til at få frit luftlejde og lærte mig at gabe og strække ud. Det er nemlig ikke kun godt for kroppen, men også for stemmen. Og for logopæden var det en god støtte, når jeg fik fysioterapi før vi skulle arbejde med stemmen, for så var den ”blød og åben”. 

Redskaber til at skabe plads og varme i halsen 

Eva Dorthe har fået undervisning på Kommunikationscentret 1-2 gange om ugen gennem et halvt år. Her efter forløbet kan hun tale ubesværet, og hun har fået nogle redskaber, hun kan bruge, hvis hun mærker ubehag. Hun frygter ikke længere at miste stemmen, for hun ved, at hun kan arbejde den frem igen. En af de øvelser, hun er glad for, består i at puste gennem et rør i en flaske med lidt varmt vand. Ved at lave øvelsen mærker hun, hvordan der bliver plads og varme i halsen, og det er netop det, der skal til for at skåne den og give den klang. Hun tænker stadig meget over, hvordan hun skal tale, men efterhånden vil det blive en mere ubevidst proces. 

- Jeg har vænnet mig til at gøre tingene på en anden måde derhjemme. Fx bruger jeg en fløjte i stedet for at kalde på vores hunde, og jeg råber aldrig til min søn mere. I går var han og en kammerat lidt for tæt på åen i vores baghave, og jeg tænkte, at jeg ville have kaldt dem ind, hvis jeg havde mere tillid til min stemme. I stedet gik jeg ud til dem og fortalte, at det var farligt. Både min søn og min mand har vænnet sig til at komme hen til mig, når de vil sige noget, så jeg undgår at skulle råbe mit svar gennem hele huset. Og vores omgangskreds morer sig over, at vi er blevet sådan en stille familie. 

Ønske om forebyggelse 

Eva Dorthe synes det er ærgerligt, at der ikke er mere fokus på stemmen i uddannelsessystemet og erhvervslivet. Det ville efter hendes mening være en god investering at informere bredt om, hvordan man passer på sin stemme. Mange erhverv kræver, at man bruger sin stemme som instrument, og det kan koste dyrt at miste den. 

- Det kan jeg skrive under på, og jeg er da ærgerlig over, at jeg ikke kom til en logopæd som 20-årig. Allerede dengang havde jeg problemer og opsøgte derfor en operasanger, som lærte mig at varme stemmen op. Men han havde jo ikke kendskab til, hvilke muskler, der skal styrkes, og hvilke ting, man bør undgå. Så mit budskab til alle, som er afhængige af deres stemme er: Der findes logopæder, brug dem! 
Redaktør