Ordblind med kæmpe læselyst

Daisy Hilbrands læser og skriver meget, selvom hun er ordblind. Hverdagen er fuld af rapporter på arbejdet, faglitteratur på diplomuddannelsen og romaner i fritiden. Gennem Kommunikationscentret har hun fået forskellige hjælpemidler, der gør det hurtigere for hende at komme igennem de mange sider.
Ved siden af sit job som laborant er Daisy Hilbrands i gang med en diplomuddannelse i procesteknologi. Hun er god til tal, men som ordblind har hun altid kæmpet med det skriftlige. Den tredje eksamen på uddannelsen fik Daisy til at søge hjælp. 

- Det gik fint med de to første eksaminer, som bestod af formler og regning. Men så fulgte en skriftlig eksamen på fire timer. Jeg nåede kun en tredjedel, og resultatet var helt hen i vejret. Hvis jeg skulle gennemføre den uddannelse, måtte jeg indse, at jeg havde brug for nogle andre værktøjer. 

Værktøjer til ordblinde 
Daisy kontaktede sin kommune, som sendte hende til Kommunikationscentret. Her blev Daisy præsenteret for forskellige programmer med oplæsnings- og skrivestøttende funktioner. Programmerne kommer med ordforslag, når man fx skriver mails eller rapporter, og når man søger på nettet o.l. Tekst fra en fil eller en hjemmeside kan også blive læst højt. 

- Med det nye program kan jeg få læst mine danske studiebøger op. Det kræver bare, at jeg har dem elektronisk. Jeg har desuden fået en ebook-reader til mine engelske bøger. Der er stadig enkelte bøger, jeg ikke kan få elektronisk, så dem må jeg kæmpe mig igennem. Til hjælp til at læse bøger i papirformat har Daisy fået en pen, som kan scanne et ord og læse det op.  

Romaner i ørerne 
Daisy er blevet tilmeldt Nota, nationalbibliotek for mennesker med læsevanskeligheder. Her finder hun masser af skønlitteratur, som kan hentes som lydbøger og podcasts. 

- Jeg kobler af med podcasts og lytter til alt muligt forskelligt. Det kan være en roman, når jeg går og arbejder i laboratoriet, eller fx en krimi, når jeg kører til og fra arbejde. 

Ny oplevelse at gå til eksamen 
Den efterfølgende skriftlige eksamen på studiet var en hel ny oplevelse for Daisy. Hun lavede på forhånd en ordbog om cellebiologi ved først at åbne sine dokumenter om emnet. Alle de ord, det nye program ikke kunne kende, lagde hun ind i ordbogen. 

- Det tager selvfølgelig lidt tid men er det hele værd. Og det gik supergodt til eksamenen. Jeg havde høretelefoner på og kunne få læst opgaverne højt. Når jeg skrev mine besvarelser, brugte jeg ordforslag og kunne også vælge blandt de nye ord fra cellebiologi-ordbogen. Til sidst fik jeg læst det hele op og kunne høre, hvis der var fejl. Jeg bytter om på ord som "binde" og "blinde” uden at opdage forskellen. Men når det bliver læst op, kan jeg jo godt høre, hvis det er noget vrøvl. 

Udstyret i orden 
Daisys arbejdsgiver har stor forståelse for hendes staveproblemer og respekt for hendes faglige evner. ​

- Min arbejdsgiver har støttet mig i at få de rigtige værktøjer, også et numerisk tastatur, som gør det nemmere at vælge mellem ordforslag. I det hele taget har de bakket mig op i at få det hele til at fungere bedst muligt. 

Gennem Kommunikationscentret har Daisy fået hjælp til at installere programmerne. Hun har også fået instruktion i at bruge dem, men ikke meget, for hun har let ved IT. Fremover vil hun også selv kunne installere de programmer, hun har brug for til at klare læsning og stavning. Det er tydeligt at mærke, at det går nemmere med rapporterne nu. Og Daisy glæder sig faktisk til de fremtidige eksaminer, for der er ikke længere noget, der forhindrer hende i at komme frem med alt det, hun kan.
Redaktør