Hjernens funktioner
Den neuropsykologiske undersøgelse giver et nuanceret billede af hjernens kognitive funktioner. Det er de kognitive funktioner, som gør os i stand til at tænke, opleve og handle. Undersøgelsen afdækker, hvilke funktioner, der er påvirket af skaden. Afhængigt af din situation kan det være relevant at teste:
Syn og hørelse
Opmærksomhed og koncentration
Tempo og forarbejdningshastighed
Energiniveau og stresstærskel
Indlæring og hukommelse
Sprogproduktion og –forståelse
Overblik og planlægning
Adfærd og følelsesliv
Hvis du er ramt på nogle af de kognitive funktioner, kan det være svært at få hverdagen til at fungere. Du bliver måske hurtigt træt, glemmer aftaler eller har svært ved at være sammen med andre mennesker.
Formål
Undersøgelsens formål er:
At få overblik over dine kognitive ressourcer og begrænsninger
At kunne anbefale tiltag, der vil kunne styrke din selvstændighed og dine handlemuligheder i hverdagen
At kunne pege på, hvilke skånehensyn, du har brug for, hvis du skal vende tilbage til arbejdsmarkedet
At bidrage til at koordinere den helhedsorienterede indsats på tværs af faggrupper, der arbejder inden for beskæftigelses-, social-, uddannelses- og sundhedsområdet
Sådan foregår undersøgelsen
Den neuropsykologiske undersøgelse foregår sammen med en neuropsykolog, som har specifik viden om hjernens kognitive funktioner. Vi starter med en samtale, hvor din pårørende evt. kan deltage. Vi taler om din situation og om formålet med undersøgelsen. Derefter gennemfører vi en række test, som kan indeholde både mundtlige og skriftlige opgaver. Undersøgelsen kan tage op til et par timer. Hvis du bruger briller eller høreapparat, er det vigtigt at tage det med.
Undersøgelsen kan laves umiddelbart efter hjerneskaden, hvis der er behov for det (hvis der ikke er en fyldestgørende undersøgelse fra hospitalet). Undersøgelsen kan også foretages senere i forløbet, fx i forbindelse med jobafklaring, eller hvis du fortsat oplever vanskeligheder længe efter skaden er sket.