Ordblind - få øje på mulighederne

Er du over 18 år og ordblind, kan du få hjælp på Kommunikationscentret. Ring til os på telefon 45114600, så finder vi en løsning sammen.

Digitale løsninger

Der findes mange forskellige digitale løsninger, som kan gøre det lettere at læse og skrive. På Kommunikationscentret undersøger vi, hvad der virker for dig. Vi finder ud af, hvilke programmer og apps, du har brug for på din computer, tablet eller smartphone. Derefter underviser vi dig, så du bliver i stand til at bruge dem i din hverdag. 

Du kan få computerprogrammer og apps/mobile hjælpemidler til at: 

  • oplæse bøger 
  • oplæse teksten på hjemmesider
  • oplæse det, du selv skriver
  • oplæse opskrifter og andre tekster, som du fotograferer
  • oplæse sms’er
  • foreslå stavning af ordet, du er i gang med at taste
  • foreslå det næste ord i sætningen 
  • skrive det, som du siger/dikterer, fx huskesedler og sms'er
  • hjælpe dig med at finde vej
  • og meget andet med skriftsprog

Lydbøger - Nota

Som ordblind kan du få adgang til Nota (det tidligere e17), som er et bibliotek for mennesker med dysleksi og andre læsevanskeligheder. Vi hjælper dig med at blive medlem, så du kan låne digitale lydbøger gratis.

Undertekster på TV – DR SYN

Mange ordblinde kan ikke nå at følge med i underteksterne på TV. Så kan det være en god idé at få dem læst op på DR SYN. DR Ligetil er en avis, som er lettere for ordblinde at læse. Vi viser dig, hvordan du kommer i gang med begge dele.

Ordblindeundervisning

Ordblinde kan få gratis undervisning, som er tilrettelagt for ordblinde. Det er altid en god idé at få ordblindeundervisning, samtidig med at du bruger læse- og skrivestøttende hjælpemidler. Du kan ikke få ordblindeundervisning i dansk og andre fag på Kommunikationscentret, men vi kan hjælpe dig med, hvor og hvordan du kan få det. Den undervisning, vi giver på Kommunikationscentret, handler udelukkende om, hvordan du bruger hjælpemidlerne. ​

Hvem kan få hjælp på Kommunikationscentret?

Du kan få hjælp hos os, hvis du har taget en test, som dokumenterer, at du er ordblind. Du kan tage ordblindetesten gratis på VUC eller AOF. Vi hjælper dig med, hvordan du kommer i gang.

Tre lovgivninger – det kan være svært

Du kan bruge hjælpemidlerne hjemme, på din arbejdsplads eller på dit studie. Når du er ordblind, er du det altid. Men fordi der kan gives støtte efter forskellige lovgivninger, er det vigtigt, at dit behov beskrives korrekt. Afhængigt af hvor du har brug for hjælpemidlerne, samarbejder vi med dit uddannelsessted, dit jobcenter eller hjælpemiddelenheden i din kommune.


Vigtigt: hvis du har haft hjælpemidler på efterskole, ungdomsuddannelse eller videregående uddannelse (SPS), skal du aflevere hjælpemidlerne, når du afslutter uddannelsen. På Kommunikationscentret kan du få hjælp til igen at få hjælpemidler. 

Redaktør