Pædagoger med denne specialisering har særlige kompetencer til at indgå i social- og specialpædagogisk arbejde med mennesker i forhold til tre overordnede målgrupper:
Børn og unge med særlige behov.
Mennesker med sociale vanskeligheder.
Mennesker med psykiske og/eller fysiske funktionsnedsættelser
Kompetenceområdet retter sig mod pædagogens relationer, professionelle kommunikation og pædagogiske aktiviteter og midler i pædagogisk praksis.
Kompetencemålet er, at den studerende kan kommunikere professionelt i relation til målgruppen og kolleger og kan på den baggrund gennemføre pædagogiske aktiviteter på et etisk forsvarligt grundlag.
Videns- og færdighedsmål
Viden om kommunikationsformer og relations dannelse og færdigheder i at kommunikere professionelt, etablere og indgå i professionelle relationer til mennesker i udsatte positioner:
Den studerende skal lære at være konkret og tydelig i sin kommunikation og kunne samarbejde med de øvrige kollegaer.
Den studerende får redskaber til at modtage og give feedback på en konstruktiv måde.
Den studerende bliver introduceret til low arousel tilgangen og forventes at kunne omsætte denne til praksis.
Den studerende forventes at være nysgerrig og have en åben og anerkendende tilgang til beboer og kollegaer.
Viden om professionsetik og pædagogiske værdier og færdigheder i at analysere og vurdere etik, magt og ligeværd i sin egen og andres tilgang til det enkelte menneske og til fællesskaber:
Den studerende forventes at indgår i kontaktgruppearbejdet, hvor dokumentation og refleksioner bliver fagligt diskuteret og vurderet, samt omsættes til ny praksisviden.
Den studerende modtager undervisning i serviceloven omk. magtanvendelse.
Den studerende indgår i vejledning med de øvrige studerende, hvor etiske dilemmaer og livskvalitet vil blive drøftet.
Det forventes at de studerende selv kommer med observationer og refleksioner til vejledningen samt forholder sig til følgende: Etik/moral, muligheder /begrænsninger, egen praksis og kollegaernes, hvordan skaber man sig en professionel identitet.
Viden om konflikt- og voldsforebyggelse, konfliktnedtrapning og udadreagerende adfærd og færdigheder i at vurdere konflikter, forebygge og håndtere konflikter samt evaluere indgreb i konflikt- og voldsepisoder.
Den studerende skal lære at arbejde med en anerkende og udforskende tilgang til den enkelte.
Den studerende lærer at arbejde konkret med at forebygge og håndtere konflikter efter mindsteindgrebsprincippet og anvende positiv afledning.
Den studerende lærer at arbejde med sikring af overensstemmelse mellem ressourcer og krav til beboeren.
Den studerende lære at være proaktiv og reflektere over konflikt/voldsepisoder, da man arbejder med at tilrettelægge hverdagen på en måde, at beboeren har mulighed for at bevare kontrollen. D.v.s at han ikke går i affekt, når han kommer i afmagt.
Den studerende skal lære at arbejde med sin egen tilstand, da den har en afsmittende virkning i samarbejdet med beboeren.
Viden om bevægelsesmæssige, musiske, æstetiske og kreative processers
betydning i den socialpædagogiske praksis og færdigheder i at tilrettelægge, gennemføre og evaluere pædagogiske aktiviteter inden for udvalgte områder, herunder inddrage børn, unge og voksnes kreativitet og perspektiv:
Den studerende skal lære den daglige struktur og rutine for den enkelte beboer at kende igennem et introforløb.
Den studerende skal indgå i hverdagen og kunne være med til at arbejde med det individuelle skræddersyet dagsprogram samt observere og komme med refleksioner til den enkelte beboer, så man har et udviklende perspektiv.
Den studerende har mulighed for at planlægge mindre forløb, som kan indgå i beboerens hverdag, samt dokumentere udviklings-og forandringsprocesser i forløbet.
Den studerende kommer til at indgår i fysiske aktiviteter fx svømning, ridning, bowling, gå og cykelture, samt beskæftigelses og sanseintegrations aktiviteter.
Viden om hjælpemidler og professionsteknologier i et lærings- og udviklingsperspektiv og færdigheder i at vurdere og anvende hjælpemidler og professionsteknologier i samarbejde med mennesker med særlige behov med henblik på at understøtte udvikling og læring:
Den studerende får kendskab til kompenserende kommunikationsformer.
De forskellige former for understøttende kommunikation og organisering af tid og rum: konkreter, piktogrammer, Pecs, board marker, tegn til tale mv.