​​​​​​​​​​

En særlig oplevelse for beboerne på Lyngdal

Besøg af en pølsevogn bragte smilene frem og gav en helt særlig sanselig oplevelse.

Solen skinnede og duften af pølser spredte sig på Tyringevej i Birkerød. Tilfældige forbipasserende kommenterede på, at det duftede godt, og at de kunne se, at der skulle ske noget særligt på Lyngdal. 

Mandag den 6. september 2021 fik Lyngdal besøg af en pølsevogn. En mulighed, der kunne lade sig gøre med midler fra Social- og Ældreministeriets pulje til støtte af oplevelsesindustrien. En pulje, som blev afsat på Finansloven 2021 til, at sårbare personer kan få nogle særlige oplevelser, samtidig med at oplevelsesindustrien bliver støttet efter en lang periode med nedlukninger som følge af situationen med Covid-19.  

Der var smil på læberne og øjne så store som thekopper, da Lyngdals beboere gik imod pølsevognens duft og retning. At komme en tur til pølsevognen er ikke en oplevelse, som beboerne normalt kan få, fordi der er for mange stimuli forbundet med en tur til en offentlig plads. Samtidig vil beboerne vække stor opmærksomhed, fordi der kan være meget lyd på, store bevægelser og impulsstyret handlinger, som ikke altid er 'passende' i offentligheden. 

Et sanseligt måltid uden behov for hjælp

Alle borgere på Lyngdal elsker pølser, fordi de er lette at spise. Mange kan derfor selv klare måltidet til stor glæde. 

- Almindeligvis laver køkkenet på Lyngdal mad til beboerne, og der er jævnligt pølser på månedens madplan. Men vi kan ikke hamle op med oplevelsen af en rigtig pølsevogn, hvor duften spreder sig på den måde. På samme måde, som når jeg serverer pizza i pizzabakker, giver det noget ekstra sanseligt med et besøg hos en rigtig pølsevogn, siger Mai-Britt Andresen, som er køkkenassistent.

Personale og beboere indtog måltidet ved små haveborde på udearealet omkring Tyringevej 7 og 9. Der var sikret passende afstand til hinanden, og for de borgere, som havde brug for deres velkendte service, var det medbragt. Der var lavet vigtige forbereder for at besøget skulle give en god helhedsoplevelse for alle.

- Det var skønt at se beborne sidde og nyde oplevelsen med gode lyde og grin til omgivelserne. At se dem udvise overskud til at spise, holde små pauser og kigge op på omverdenen for derefter at fortsætte spisningen, siger Line Andersen.  

Det lykkedes at få 11 ud af 15 beboere en tur til pølsevognen, hvor de selv kunne vælger deres mad.
Kun nogle få beboere måtte have måltidet serveret i deres egen lejlighed, som de plejer, for ikke at blive overstimuleret. Pølsevognsbesøget var en stor oplevelse, og noget Lyngdal aldrig har prøvet før.
Redaktør