​​​​​​

Overskud, engagement og ny energi – fleksjob er en succes på Kamager

​​På Kamager, et døgntilbud for voksne med fysiske og psykiske funktionsnedsættelser, er 13 ud af 120 medarbejdere ansat i flexjob. Det er både ledelsen, medarbejderne og beboerne glade for.

Vent...


”Kamager er en stor arbejdsplads, vi har åbent døgnet og året rundt, og der er hver dag mange forskellige opgaver og funktioner, som skal udføres. Så vi tænkte, at hvis vi ikke skulle kunne tilbyde og have glæde af medarbejdere, der også har særlige behov, hvem skulle så kunne?”. Sådan forklarer forstander på Kamager Mie Karleby beslutningen om at begynde at ansætte medarbejdere i flexjob til at løse særlige funktioner.

​Mangfoldighed er en kerneværdi

Men flexjob på Kamager handler ikke kun om have et godt tilbud til mennesker, der har et skånebehov, når de er på arbejde. Det handler om en hverdag, der skal hænge sammen for Kamagers beboere og om en ledelsesfilosofi og et menneskesyn, hvor der er plads til alle, og hvor alle har noget at byde på.

”Vi tror på, at mangfoldighed er en god ting – både blandt beboere og medarbejdere. Og når man arbejder med beboere, der har særlige behov, så skader det ikke at vide lidt om, hvad det egentlig vil sige” forklarer stedfortrædende forstander Lena Jensen.

En gevinst også for ledelsen

Allerede før Mie Karleby og Lena Jensen ansatte den første medarbejder i flexjob, var de overbevist om, at det ville blive en gevinst for flexmedarbejderen, for beboerne og for Kamager. Men at det også ville gøre livet noget lettere for ledelsen selv, havde de ikke forudset.

Stedfortræder Lena Jens​en og forstander Mie Karleby.
Stedfortræder Lena Jens​en og forstander Mie Karleby.

”Aha-oplevelsen for os kom, da vi fandt ud af, at det ikke er en indviklet ledelsesopgave at have fleks-medarbejdere. Det er selvfølgelig vigtigt at matc​he medarbejderens kvalifikationer og behov med den funktion, de ansættes i, og de opgaver de løser i det daglige – men det kan man vel sige om alle medarbejdere i alle stillinger i alle virksomheder, hvis man altså gerne vil have det bedste ud af samarbejdet. Og når først matchet er på plads, så er det vores oplevelse, at medarbejdere i flexjob er nogle af de mest engagerede og driftssikre medarbejdere, man kan finde” forklarer Mie Karleby.

Lydfølsom pædagog gør livet til en fest for beboerne

Caroline, som er i flexjob på Kamager, kæmper med lydfølsomhed og træthed efter en hjernerystelse. Før hun søgte job på Kamager, syntes hun, at det var svært at forklare en kommende arbejdsgiver, at hun ikke længere kunne alt det hun kunne før hjernerystelsen. Men på Kamager var det ikke svært, fortæller Caroline:

”På Kamager fokuserede de ikke på hvad jeg ikke kunne, men på hvad jeg kunne - og satte pris på alle de erfaringer, jeg havde med i bagagen, også selvom nogle af dem betyder, at jeg er nødt til at have en kortere arbejdsuge”.

Og fordi forståelsen for individuelle behov på Kamager ikke bare er noget, man taler om, men faktisk er en del af dagligdagen for alle medarbejdere og beboere, viste Kamager sig da også at være det helt rigtige sted for Caroline:

”På grund af min hjernerystelse kan jeg ikke altid holde ud at opholde mig steder, hvor mange taler på én gang, men det er ikke et problem på Kamager. Vi fordeler bare opgaverne, så de passer til alle, og jeg kan sagtens passe mit arbejde og bidrage uden at være nødt til at opholde mig i larmende storrum” forklarer hun.          

Fordi ledelse og kollegaer på Kamager både er gode til at tage hensyn og til at give plads til at bringe kompetencer i spil, har Caroline ikke bare genfundet glæden ved at gå på arbejde, men har også genfundet kaldet ved at være pædagog:

​”På Kamager får jeg lov til at gøre livet til en fest for beboerne og det var faktisk grunden til, at jeg blev pædagog i første omgang – det føles, som om jeg har genfundet meningen med jobbet”.

Caroline, pædagog i flexjob på Kamager.
Caroline, pædagog i flexjob på Kamager.

En god ven med en dårlig skulder

Peter, en anden flexjobber på Kamager, lider af nerveforstyrrelser i højre skulder og kan derfor hverken arbejde med tunge løft eller for den sags skyld med mus og tastatur 37 timer om ugen. Men det er heller ikke det, han er ansat til på Kamager. Han er pædagogisk assistent for en beboer, der har behov for en-til-en normering og som på grund af et liv med tillidssvigt har behov for mennesker omkring sig, som han kan stole på, og som forstår ham. 

"Jeg vidste fra start, at opgaven kunne blive udfordrende, bl.a. fordi beboerens barndom var præget af store omsorgssvigt. Jeg fik at vide, at beboeren ofte er mistroisk over for personale, han ikke kender - og generelt har han det svært med mandligt personale. Og så kom jeg også lige fra en helt anden branche. Så, jo, jeg havde da min tvivl, da jeg mødte ind den første dag" indleder Peter.

Heldigvis har Peter masser af tålmodighed og er rigtig god til at se, hvordan andre mennesker har det og hvad de har behov for. Under sit introduktionsforløb hos beboeren havde Peter en meget erfaren pædagog som vejleder, og det skulle vise sig at være guld værd:

”Takket være den grundige introduktion, så accepterede beboeren mig faktisk med det samme. Jeg har lært at møde ham i øjenhøjde, og jeg kan mærke, at det gør ham glad og tryg at blive set og hørt. Lige så mentalt krævende samværet til tider kan være, lige så givende er det også at se hans store smil, når jeg hjælper ham i seng om aftenen".

Så Peters råd til andre flexjobbere: "Hvis du overvejer et 180 graders kursskifte på arbejdsmarkedet, så prøv det! Måske blver du lige så positivt overrasket som mig". 

Peter, pædagogisk assistent i flexjob på Kamager i spisekammeret
Peter, pædagogisk assistent i flexjob på Kamager i spisekammeret

De varmeste anbefalinger

Ledelsen på Kamager har efterhånden stor erfaring med at have mennesker ansat i flexjob og i dag er 13 ud af tilbuddets 120 medarbejdere ansat i flexjob. Til spørgsmålet om hvilke råd Mie Karleby og Lena Jensen vil give til andre arbejdsgivere, når det kommer til flexjobbere er svaret klart: 

”Vi kan på det varmeste anbefale at tilbyde ansættelser i flexjob - og ansæt gerne flere! Mennesker i flexjob kommer med ny energi, stort engagement og i modsætning til hvad mange tror, er flexjobbere en meget stabil og driftssikker arbejdskraft - det er i hvert fald vores erfaring”.​


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor