Frivillige er en uundværlig del af tilbuddet

​Røde Kors Herberg for Kvinder på Kettegård Allé er i gang med at udvide - og det betyder, at der er brug for flere frivillige

Maria Louise Jørgensen, Mia Omø Lundsgaard Larsen og Mie Kristiansen

​Fra venstre Maria Louise Jørgensen, socialpædagog og stedfortræder; forstander Mia Omø Lundsgaard Larsen og Mie Kristiansen, socialpædagog. Vægmaleriet er udført af Coco Electra. FOTO: Hvidovre Lokalavis

85 frivillige, primært kvinder, lægger hver dag og nat en uundværlig indsats, når dagligdag og aktiviteter skal gå op i en højere enhed på Røde Kors Herberg for Kvinder på Kettegård Allé. På fredag den 16. oktober fejrer herberget 20 års jubilæum. Herberget er et sted, hvor de frivillige alle årene har udfyldt en væsentlig del af arbejdet for og med de kvinder, som herberget henvender sig til.
 
- Vores medarbejdere tager sig af kerneopgaven f.eks. udarbejdelse af opholdsplaner og sagsarbejde, og de frivillige tager sig af omsorgsopgaven, den menneskelige relation og de praktiske opgaver. Og mange af vores kvinder har rigtig godt af at have nogen at tale med, fortæller forstander for Røde Kors Herberget Mia Omø Lundsgaard Larsen.

Manglede sted for hjemløse kvinder
Røde Kors Herberg for Kvinder på Kettegård Allé blev startet i 1995 af Inge Jensen, der var besøgsleder hos Dansk Røde Kors. Hun mente der manglede et sted, hvor hjemløse kvindelige narkomaner kunne overnatte.

Profilen for de kvinder, der kommer på herberget er stadig kvinder, der har det til fælles at de er boligløse samt har sociale eller misbrugsproblematikker. Brugerne visiteres direkte ved døren - eller på gadeplan, som forstanderen udtrykker det.

- Hvis vi har en plads, og der står en kvinde og banker på, så kommer hun ind, siger Mia Omø Lundsgaard Larsen.

I alt er der plads til 8 beboere i huset, men med jubilæumsreceptionen skal det også fejres, at herberget inden for den næste måneds tid udvider til at kunne huse 12 kvinder. Og det betyder, at der også er behov for flere frivillige.

Plads til flere frivillige Ud over forstanderen og de i alt seks ansatte, der typisk er socialpædagoger, er der som skrevet 85 frivillige tilknyttet stedet. Som frivillig forpligter man sig til to vagter om måneden, herunder også sovende nattevagter, og der er derfor plads til flere frivillige, der kunne have lyst til at lægge en indsats i herberget.

- Vi har flest kvinder, der er frivillige, men mænd er også velkomne. De frivillige er i alle aldre, to af dem har været her alle 20 år, og de gør det typisk, fordi de synes, de er et sted i deres liv, hvor de har overskud til det. De er meget forskellige, men har det til fælles, at de gerne vil gøre noget godt, og at de har overskud til beboerne, fortæller Mia Omø Lundsgaard Larsen.

Forstanderen understreger dog, at man som frivillig skal være i balance med sig selv og have overskud til at rumme de historier, som kvinderne bringer med sig.

- Selv om vores målgruppe har alle mulige udfordringer, så er der også meget glæde. Men nogle gange er det selvfølgelig tungt, og det skal man kunne rumme, siger Mia Omø Lundsgaard Larsen.

Vil gerne op på 100
Og netop fordi herbergets kvinder har problemstillinger, der kan være betinget af både sociale eller psyk​iske problemer, er stedet ikke et sted, der bare kan lukke ned, hvis der ikke er nok hænder til at hjælpe. Derfor håber herberget også, at frivillige-korpset kan nå helt op på 100 stk.

- Det her sted skal være et midlertidigt hjem, hvor vi giver de her kvinder noget håb og en tro på, at der er et liv og en mulighed for en positiv forandring væk her fra. Så vi forsøger at skabe en base for at de kan komme ud og klare sig selv, siger Mia Omøe Lundsgaard Larsen.

Jubilæet fejres med telt i haven og er for herbergets samarbejdspartnere. De frivillige har til lejligheden bagt kager og der en række virksomheder har desuden doneret kager til festligheden.

​Artikel fra Hvidovre Lokalavis, læs originalartiklen her.

Redaktør