Vores husorden er et regelsæt for afdelingerne Buen, Spidsen og Udsigten.
På Sølager bor du ikke alene. Derfor er der en husorden, der gør det nemmere at bo mange sammen. Medarbejderne på Sølager gør alt for at tage hensyn til dig og dine ønsker. Du skal også være med til at holde afdelingen ren og pæn. Da der skal tages hensyn til alle unge, vil du godt kunne opleve, at der er forskel på jer. Vi har dog denne generelle husorden. Den skal du og dine eventuelle besøgende overholde, mens du bor på Sølager.
Forventninger
Du bor ikke alene, og vi skal alle kunne være på afdelingen. Du skal derfor overholde følgende på ALLE fællesarealer inkl. undervisningscenteret:
Du skal opføre dig på en måde, der ikke er til gene for andre. Det gælder dit sprog, og at du ikke opfører dig således, at du er til fare for de øvrige unge og medarbejderne.
Det betyder, at du skal tale ordentligt, du må ikke være voldelig, larmende eller have en nedværdigende adfærd eller sprogbrug.
Du skal vide, at alle fællesarealer bliver tv-overvåget.
Vold og trusler om vold vil blive anmeldt til politiet
Værelser
Du får stillet et værelse til rådighed, når du flytter ind hos os. Værelset er møbleret med seng, bord, stol, TV, klædeskab og køleskab.
Du skal passe på tingene, og du skal sørge for, at dit værelse er ryddeligt og rengjort. Det sker hver fredag, og du kan få hjælp.
Du skal efterlade værelset opryddeligt og rengjort, når du forlader Sølager.
Du må gerne have egne småting med, f.eks. pynteting eller plakater. Alle dine private ting og tøj er under dit eget ansvar og Sølager kan ikke være erstatningsansvarlige, hvis dine ting forsvinder.
Af hensyn til din og de andre unges sikkerhed, må I ikke gå ind på hinandens værelser.
Der er døralarmer på alle værelsesdøre, som medarbejderne kan aktivere for at beskytte dig eller de andre unge.
Hvis du ødelægger ting under dit ophold på Sølager, skal du erstatte dette. Ligesom du også skal betale for oprydning og rengøring af dit værelse, hvis du ikke har gjort det, inden du flytter fra Sølager. I samarbejde med din kommune, vil vi aftale nærmere hvor meget du skal betale, hvis du har ødelagt noget.
Nøglebrik
Du får udleveret en nøglebrik til din værelsesdør.
Din dør er åben i dagtimerne, men bliver låst om natten.
Husk at holde din dør lukket, når du forlader værelset.
Du skal passe godt på din nøglebrik. Bliver den væk, skal du betale kr. 50 kr. for en ny brik.
Morgenvækning
På hverdage mandag til fredag bliver din dør bliver låst op kl. 8.00 og vi vækker dig. Der er morgenmad mellem 8.00-8.45. Du skal være klar til at gå til undervisning kl. 9.00.
I weekenden lørdag og søndag og helligdage kan du sove lidt længere. Din dør bliver låst op kl. 8.00. Du bliver vækket mellem 9.00-11.00.Der er morgenmad mellem 9.00-11.00.
Sengetid
Aftenen før en hverdag kan du gå i seng, når du har lyst, men der er sengetid for alle senest kl. 22.30. Kort inden vil medarbejderne gøre dig opmærksom, når det er tid til at ryge den sidste cigaret og samle det sammen, du vil have med på værelset til natten, ex. drikkelse, mad, frugt o.a.
Aftenen før lørdag, søndag og helligdage kan du gå i seng, når du har lyst, men der er sengetid for alle senest kl. 23.00. Kort inden vil medarbejderne gøre dig opmærksom på, når det er tid til at ryge den sidste cigaret og samle det sammen, du vil have med på værelset til natten, ex. drikkelse, mad, frugt o.a.
Musik og fjernsyn
Du må gerne høre musik og se tv på dit værelse. Husk at du ikke bor alene, der skal derfor være ro på dit værelse om natten af hensyn til de andre unge.
Du kan høre musik og se tv meget dæmpet. Boksen lukker kl. 01.00 på hverdage og kl. 03.00 op til en fridag.
Undervisning
Du skal altid møde til undervisning i Undervisningscentret om morgen. Du kan ikke fravælge det. Kommer du ikke op om morgen til tiden, vil vi drøfte med dig, hvordan vi kan hjælpe dig. Det kunne f.eks. være, at du ser tv for længe om aften / natten?
Der er undervisning hele året på hverdage, mellem kl. 9.00 til kl. 12.00. Der er frokost fra 12.00 til 13.00 og undervisning igen fra 13.00 til 15.00.
De 3 første dage du er på vores afdelinger, skal du ikke med i Undervisningscentret. Der skal du lære huset at kende, og vi skal lære dig at kende.
Aktiviteter
På Sølager laver vi mange aktiviteter. Du er meget velkommen til at byde ind på aktiviteter, som du synes er spændende.
Du kan være med til at komme med ønsker til madplanen, ligesom vi meget gerne vil have, at du er med til at lave mad.
Fælles rengøring har vi hver fredag eftermiddag, hvor alle deltager.
Hviletid
Kl. 15.00 – 16.00 er der hviletid, hvor du er på dit eget værelse, slapper af, tager et bad eller læser osv. Omkring kl. 15.45 kommer medarbejderne ind til dig på dit værelse, for at tale med dig om, hvordan dagen er gået, og hvad der skal ske om aftenen. Her har du selv mulighed for at komme med ideer eller byde ind på, at du gerne vil hjælpe med madlavning.
Rygning
Du må kun ryge udenfor, der hvor medarbejderne anviser.
Det er forbudt at ryge cigaretter eller E-cigaretter inden døre, heller ikke på dit værelse.
Du kan kun ryge, hvis dine forældre giver skriftlig rygetilladelse.
Du kan ikke købe cigaretter på Sølager og kan kun få cigaretter ved, at dine besøgende (venner og familie) bringer dem med til dig i uåbnet emballage, eller de kan sendes med posten i uåbnet emballage.
Din rygning må ikke være til gene for andre eller miljøet. Dvs. at dine cigaretskod og evt. andet tobaksaffald, skal i de indrettede affaldscontainere og ikke smides på jorden. Såfremt det ikke sker, kan afdelingens leder/bagvagten beslutte, at dine cigaretter bliver administreret.
Snus, skrå eller tyggetobak er tilladt på Sølager på samme vilkår som tobak, dog undtaget, at snus, skrå og tyggetobak er tilladt på værelset.
Vil du have hjælp til rygestop, hjælper vi dig gerne med rygestop plaster, hvis din læge siger ok til det.
Lighter
Du kan ikke have din egen lighter med ind på afdelingen, den skal du aflevere ved indskrivning og den vil blive opbevaret, til du udskrives. Finder vi lightere, vil de blive inddraget. Du kan tænde din cigaret på de udendørs elektroniske lightere.
Alkohol og euforiserende stoffer
Det er ikke tilladt at indtage alkohol eller euforiserende stoffer på Sølager.
Det er forbudt at være i besiddelse af dette og forbudt at få det bragt af venner eller familie. Hvis dette sker, og det opdages, vil vi anmelde det til politiet, og dine besøgende vil ikke kunne komme og besøge dig mere, og de må ikke færdes på vores område.
Telefoner og andetelektronisk udstyr
Du må ikke have din
mobiltelefon eller andre former for elektronisk udstyr med på Sølager. Hvis du
har medbragt disse, skal det afleveres til medarbejderne. Det vil blive
opbevaret, til du udskrives fra Sølager, eller det vil blive sendt med dine
forældre hjem.
Mobilscanner
Sølager har en Mobiltelefonscanner. Scanneren er til at hjælpe dig, således du ikke får en sigtelse for en ulovlig mobiltelefon på afdelingen. Scanneren er primært en hjælp til medarbejderne, den kan bruges ved en begrundet mistanke om, at der er en mobiltelefon på afdelingen. Den vil blive brugt som følge af en undersøgelse af person og rum. Det vil sige, at medarbejderne vil banke på din dør og orienterer dig om den begrundede mistanke og bede dig afleverer en evt. mobiltelefon. Hvis du ikke mener du har en mobiltelefon og medarbejderne er uenig med dig, vil medarbejderne tænde mobiltelefonscanneren og undersøge dit værelse og din person med scanneren. Hvis den giver udslag vil medarbejderne bede dig afleverer den ulovlige mobiltelefon og om nødvendigt grundigt undersøge dit værelse og din person, alt imens du kigger på. Efterfølgende vil medarbejderne lave en indberetning på hændelsen også hvis der ikke findes en ulovlig mobiltelefon. Du kan altid komme med dine egne bemærkninger til det, medarbejderne har skrevet i indberetningen, som du må læse.
Lomme- og tøjpenge
Biks
Vi har en meget lille biks, hvor du kan købe shampoo, deodorant, tandbørste og tandpasta.
Ringetider
Hvis du ikke har BBT (Brev, Besøgs og Telefonkontrol), kan du ringe til din familie og venner fra Sølagers telefoner med hjælp fra medarbejderne. Der kan stadig godt ringes til dig eller du kan ringe til familie og venner alle dage mellem:
Du kan ringe ud mellem kl. 16.00 – 17.00 (max. 5 min. pr. ung.)
Du kan ringe ud mellem kl. 19.30 – 20.30 (max. 10 min pr. ung pr. dag).
Der kan ringes ind til dig mellem kl. 20.30 – 21.30 (max 10 min. Pr. ung pr. dag).
Du ringer fra en almindelig telefon og det er ligeledes på afdelingens telefonnr., der kan ringes til dig på.
Medarbejderne vil ca. 1 gang om ugen ringe til dine forældre eller den, der har forældremyndigheden og fortælle, hvordan du har det.
Du kan altid ringe til din advokat, Socialtilsyn Øst, Folketingets ombudsmand og til din kommunale sagsbehandler og omvendt.
De har også altid mulighed for at besøge dig, dog helst efter aftale.
Besøg
Hvis du ikke har BBT (Brev, Besøgs og Telefonkontrol), kan dine forældre besøge dig (max. 4 familiemedlemmer ad gangen, mor, far, søskende og bedsteforældre) i tidsrummet kl. 16.00 –21.00, og i weekenden tillige mellem 12.30-15.00, i maks. 2 timer ad gangen.
Besøg skal altid aftales med medarbejderne på afdelingen. Der kan IKKE komme uanmeldt besøg.
Besøg foregår altid i besøgsrummet.
Alle skal aflevere deres tasker o. lign. i et aflukket rum. Dine besøgene må ikke medbringe mobiltelefoner, euforiserende stoffer, alkohol, knive, værktøj o.lign. Besøgene kan afvises, hvis ikke dine besøgende lader deres ting opbevare.
Dine besøgende skal opføre sig ordentligt, tale pænt og ikke ryge på Sølagers område.
Madvarer skal spises i besøgsrummet og må ikke bringes ind på afdelingen.
Hvis dine besøgende har slik, cigaretter, sodavand o.a. i lukket emballage med til dig, må du gerne få det med på afdelingen, når det er tjekket af en medarbejder.
Du kan også få besøg af venner, kæreste (max. 2 venner ad gangen), disse skal dog godkendes af henholdsvis, politiet, dine forældre og dine venners forældre dette skal ske skriftligt, med underskrifter fra parterne. Du kan få godkendt 2 venner. De kan komme max 2 ad gangen og i max. 2 timer efter aftale med afdelingens medarbejdere.
Efter hvert besøg skal du gå igennem Karmscanneren, giver den udslag, vil du/dit tøj blive undersøgt. Der vil efterfølgende altid blive skrevet en indberetning, som du meget gerne må kommentere.
BBT (Brev, besøg og
telefonkontrol)
Hvis du har BBT, eller hvis din kommune (Børne - & Ungeudvalget) har besluttet, at du ikke må ringe ud, ringes til eller have besøg. Hvis du har BBT eller kommunal kontrol, kan du aftale, at en medarbejder ringer for dig og giver den besked, du ønsker der skal gives, uden at du selv er tilstede i rummet. Hvis, politiet eller kommunen giver lov, kan du ringe med en medarbejder tilstede der lytter til samtalen, på medhør, det er samme ringetid som ovenstående.
Elevmøde
Hver 14 dag er der elevmøde, hvor du har mulighed for at komme med punkter til en dagsorden. Alt kan tages op på mødet, dog er det ikke alt der kan ændres.
Sundhed
Sølagers sygeplejerske kommer næsten hver dag, som du kan snakke med, hvis du synes, du har problemer med dit helbred. Hun vil også tale med dig om forskellige sundheds ting.
Mad udefra
En gang om måneden får vi
mad udefra. Det er ofte pizza og burger.
Weekendhygge
Fredag og lørdag aften køber vi sodavand og slik eller bager kage til fælles hygge.
Vi vil gerne passe på dig og derfor spiser vi sundt og spiser færre søde ting i hverdagene og helst ingenting, før det bliver weekend.
Fødselsdag
Har du fødselsdag, imens du bor hos os, starter vi dagen med flag og gave. Du kan vælge en kage til eftermiddagskaffen og du får lov at vælge aftensmad, som godt kan være mad udefra.