​​​​​​​​

Bredegaard Posten december 2022

​Så er årets sidste Bredegaard Post landet. Posten ønsker alle en glædelig jul og et godt nytår. I årets sidste udgave kan du blandt andet læse om hvad det er, Peter går rundt og laver på Bredegaard, om de alsidige aktiviteter i samværs- og aktivitetstilbuddet og om Frank og Ullas ferie, hvor de boede på Fuglsangcentret i Fredericia. 

Vent...

Hvad laver manden – der altid går rundt med hat OG kaffe? 

Af Peter S. E. Petersen


”Hej – det er Peter!”

Jeg bad Bredegaard Postens redaktør Maria Kümmel om at tage et billede af mig med hat og kaffe i Bredegaards
skønne omgivelser. Det gjorde jeg fordi jeg fik den tanke, at nogle måske kunne tænke: ”Det var da underligt, at der går en lang mand rundt med kaffe i hånden – og taler med alle mulige eller ligefrem ud i luften – mens vi alle andre har travlt i det daglige arbejde?” 

Peter med hat og kaffe i Bredegaards parkMange af jer kender allerede til hvad det er, jeg laver på Bredegaard nu og nogle kender mig fra de huse, jeg har været tilknyttet tidligere (hus A i 2018 og hus C fra 2021). Nu er jeg så tilknyttet Dagtilbuddet og har min faste plads i Musikhusets ”køkkenkontor”, hvor jeg huserer sammen med Lars Kongsø. 

Vi, og Lars især, er i gang med at indrette musikhuset til et hus, der kan rumme ”Musik, Lyd og Medie”. Dette gør vi (også), da jeg er i gang med at formulere og oprette nye tilbud på Bredegaard. Tilbud om uddannelse og/eller beskæftigelse og fremfor alt nye aktiviteter. Den nuværende titel er ”Blindeakademiet” og skal som sagt indeholde nye tilbud til alle på Bredegaard men også for personer med synshandicap udefra.

Og det er derfor, I ser mig gå rundt og tale med alle mulige ansatte fra alle afdelinger på Bredegaard. Jeg undersøger, hvad det egentlig er folk laver og er nysgerrig på, hvad, hvordan og hvem der kan hjælpe Bredegaard til at være en spændende arbejdsplads og et godt uddannelses-, arbejds- og bosted for personer, der er blinde eller svagtseende.  

Jeg har også rigtig mange samtaler i telefonen med spændende mennesker udefra, som vi måske skal sam-arbejde med eller som vi i hvert fald kan lære noget af. Jeg er også vild med naturen omkring Bredegaard – både vores egen park og den skønne slotshave. Her går jeg rigtig tit rundt og taler i telefon med forskellige.
Min kontorplads er i køkkenet i Musikhuset. Og det er et så fantastisk dejligt sted med mange, der elsker at spille musik – og tak for det! Jeg er vild med det! Men jeg må alligevel ofte trække mig udenfor, hvis ellers jeg eller den jeg taler med, skal kunne høre noget. Derfor ser I mig tit udenfor med kaffe, mens jeg taler med mig selv. Som regel taler jeg dog med nogle i telefon via headset.

Jeg er selv et meget nysgerrigt menneske, der tit spørger om alt muligt og nogle vil måske kalde det ”at blande sig i alting!” Så synes du, at jeg spørger for meget eller blander mig for meget – så sig det til mig – eller spørg hvad jeg laver.  Og er du stadig forvirret over hvad jeg egentlig laver eller bare er blevet nysgerrig efter du har læst mit ind-læg – så spørg! Ellers kan det være, at du laver din egen historie og den er måske ikke magen til min.

Kh. Peter

Instrulog besøgte IT-caféen 


Michael og Pernille fra Instrulog besøgte Bredegaards IT-café d. 17. november og fremviste Tactonom Reader, som gør taktilt, grafisk materiale levende. 

Tactonom Reader er designet til undervisningsbrug og er med til at øge muligheden for at mennesker med et synshandicap lærer om og forstår taktilt, grafisk materiale. 
Tactonom Reader er en enhed, der forstår grafiske præsentationer og hjælper brugeren med at forstå, hvad brugeren kan mærke med det samme. Du får auditivt feedback, så snart du mærker på et område i en taktil, grafisk præsentation. Med en frit tilgængelig database med hundredevis af grafiske præsentationer om hundredevis af emner kan læring og forståelse komme op på et helt nyt niveau. Og du som bruger kan gøre det helt selvstændigt. 

Kristina spiller vendespil med Tactonom ReaderNår Tactonom Reader har scannet det emne, der ligger på pladen, kan du pege på et område og få en lydbesked, når du samtidig trykker på en tast. 

Det er ny og uprøvet teknologi indenfor synsverdenen, så der er ikke så mange, der har erfaringer med det endnu. Med tiden kan det måske udvikle sig til at kunne bruges på Bredegaard.

Sabro prøvede et labyrintspil, Nicholas et kort over Norge og Kristina et vendespil med dyrelyde. Post Nord nåede desværre ikke at levere et kort over Bredegaard, men vi har fået det og kan vise det frem.

Tommis vittigheder 

​​

Efterårsaktiviteter i dagtilbuddet

Sæsonen har blandt andet budt på at samle ind til samt lave bladkranse, småkagebagning, gåture på sansestien forbi musikinstrumenterne og kreative aktiviteter, som at male halloweenpynt og lave halskæder og armbånd i perler.

Jan laver kranse af efterårsbladeSøren udstikker småkagerAnette spiller bongotromme i Bredegaards park

Selvom vejret er begyndt at være lidt mere uforudsigeligt og skiftende, er der stadigvæk mulighed for at lave hyggelige og sjove aktiviteter indendørs. Vi har for eksempel afviklet eftermiddagsdans et par gange.
Vi har desuden haft mulighed for at afprøve en kørestolscykel, som vi havde til udlån for en kort periode. Dette var en stor succes for dem som nåede at afprøve den.

Anette og Ninasofie danserLone og Rikke cykler på kørestolscykelPreben spiller på xylofon i Bredegaards park

Første møde i filmklubben

Første møde i filmklubben 

Bredegaards filmklub havde første møde i november. Deltagerne havde en rigtig god eftermiddag. Der blev serveret kage, kaffe og saft og emnet var ynglings julefilm og julekalender. Deltagerne snakkede også om hvad de kunne tænke sig at få ud af klubben. Hvis du er interesseret i at høre mere så kontakt Lisa Maria Andersen fra hus F. 


Erik er i opvasken i køkkenet under sin praktik


​Erik i praktik i køkkenet

Erik har været i praktik i køkkenet, hvor han har hjulpet med at vaske op om torsdagen. Erik fortæller, at han synes praktikken gik rigtig godt. 
Jesper hjælper med juletræerne


​Jesper sørger for juletræer

Igen i år har Jesper hjulpet med at få juletræerne på plads rundt omkring på Bredegaard.
Ulla og Franks ferie på Fuglsangcentret

I uge 41 var Ulla og Frank på ferie i det jyske. Ulla og jeg mødtes forleden til en snak om deres ferie. Ferien begyndte om søndagen, hvor de på vej med Jylland, gjorde et stop på Egeskov slot på Fyn. Der var flot pyntet op til Halloween. De prøvede træklatringsbanen og besøgte Campingmuseet, som ligger i forbindelse med slottet. 
Efter Egeskov indlogerede de sig på Fuglsangcentret i Fredericia, som er Dansk Blindesamfunds hotel- og konferencecenter. Ulla synes, det er et pragtfuldt sted, hvor man godt kan mærke, at det er indrettet til blinde. 

Om mandagen gik turen til Christiansfeld, hvor der blev gået en masse og nydt en honningkage. Tilbage i Fredericia om aftenen fik de besøg af Franks datter, der bor i nærheden. Koldinghus var destinationen tirsdag. Her så de udstillingen ”Mary og Kronprinsesserne”, en særudstilling i anledning af Kronprinsesse Marys 50-års fødselsdag, hvor Mary selv guider og fortæller. 

Ulla, Hans og Frank på træklatringsbanen på Egeskov Slot  Ulla lytter til Kronprinsesse Mary på storskærm på KoldinghusUlla på karrusellen i Fuglsangcentrets park

Under opholdet på Fuglsangcentret fik Ulla også prøvet aktivitetsbanen og sansehaven, hvor der er Blinfo – Talende skilte. Ulla synes, det var rigtig rart at få en masse information om de omgivelser hun befandt sig i. Ulla slutter vores samtale af med at fortælle, at hun meget gerne vil på Fuglsangcentret igen sammen med Frank. 

Lars og Rasmus på cafétur

I midten af november inviterede Lars og Rasmus fra hus F på kaffe og kage på café i gågaden i Fredensborg. Det var en rigtig hyggelig eftermiddag. 

Lars og Rasmus på cafétur

Mortens aften i hus E 


Mortens aften d. 10. november var en dejlig aften i hus E med lækker mad, øl, vin og sodavand.
Beboerne vil gerne takke køkkenet for den fantastiske mad. I hus E var det med dug på bordet, servietter og fine glas og maden blev serveret i fade på bordet. Der blev spist og hygget i halvanden time og det var kun lidt kartofler, der var tilbage. De blev gemt til brasekartofler i weekenden. Æblekagen blev imponerende nok spist op til aftenkaffen og den skulle beboerne også hilse at sige var lækker. 

Beboerne sidder rundt om spisebordet til Mortens aften middag i hus E


Ny app på vej fra folkene bag Move United 

Vil du være med til at teste en ny app, hvor du kan booke personlig betjening i fysiske butikker? Så læs videre her.  

Folkene bag Move United har de sidste fire år arbejdet for at give blinde og svagsynede adgang til naturoplevelser i fællesskab med deres seende naboer. Dét arbejde vil de fortsætte med. Men der er også mange andre steder i samfundet hvor inklusionen og tilgængeligheden halter – fx i fysiske butikker. Som synshandicappet kan det være svært at finde rundt, finde de rigtige størrelser og farver - og det kan være man kommer til at spørge en mannequindukke frem for en medarbejder om hjælp. Andre personer kan ikke nå tøjet på hylderne eller rumme de mange sanseindtryk og den uforudsigelighed, der er forbundet med et besøg i en butik.

Det vil folkene bag Move United lave om på og har derfor arbejdet på et nyt projekt: ”Inklusiv”. Inklusiv gør det muligt for personer med autisme, angst, bevægelseshandicap, synshandicap og mange flere, at booke en tid til personlig betjening i fysiske butikker. Det betyder, at der står en butiksassistent, med indsigt i de udfordringer man måtte have, klar til at tage imod en, når man ankommer til butikken. Move United håber det kan være med til at skabe bedre shopping-oplevelser for personer, der lever med handicap.

Inklusiv lanceres i begyndelsen af 2023. Hvis du synes det kunne være spændende at følge med i udviklin-gen, kan du gøre det på følgende Facebook-side https://www.facebook.com/inklusiv.io

Eller på hjemmeside www.inklusiv.io (åbner i browser på ny fane) hvor du også kan skrive dig op til at teste appen.Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor