Bredegaard Posten september 2021

​Så er Bredegaard Posten september måned klar til at blive læst eller hørt. I denne udgave kan du blandt andet læse om lydteater-holdets Olsen Banden film, om Svend på de skrå brædder og om Mogens' sommerferieture. 

Vent...

Olsen Banden under kærlig behandling af lydteater-holdet  

Lydteater-holdet har gennem en længere periode arbejdet på en Olsen Banden film og dette arbejde fik jeg et lille indblik i en mandag eftermiddag i september. 

Bredegaards spisestue var omdannet til filmstudie og den første aktivitet var forberedelse af rekvisitter. Til en af dagens scener skulle bruges en kuffert fuld af krøllet avispapir. Herefter kom Sabrina i kostumet, så hun var klar til dagens optagelser. Alle kostumer er købt i den lokale genbrugsbutik i Fredensborg. 

Herefter gennemspillede Lars filmen, som den er indtil nu og det var sjovt at se hvordan lydteater-holdet har fundet på en hel ny historie om Olsen Banden, hvor også værkstedsbilen og De Spillende Muldvarper spiller en rolle. Så var det tid til at få dagens optagelser i kassen. 

Undervejs spurgte jeg Jesper Lyng, hvad han synes om at være med til at lave en film. Han synes, det er sjovt og hyggeligt at være med til. Jesper fortalte, at han har set alle Olsen Banden filmene, men den film som lydteater-holdet har lavet om den frække Olsen Banden, er den bedste, synes han. 

Jeg glæder mig til at se den færdige film til premieren.

Lydteater-holdet forbereder optagelser.Lydteater-holdets optagelser til Olsen Banden filmen vises.

Lydteater-holdet optager nye scener til filmen.

Fællespostkasser – hvordan er det nu jeg finder den?

E-mail ikonHer følger en miniguide til hvordan du tilknytter teamets fællespostkasse til din egen Outlook. Det er ikke meningen, at alle i teamet skal forholde sig til mails i fællespostkassen. Det er op til det enkelte team, hvordan ”postmester-rollen” håndteres. Postmesteren besvarer enten selv e-mailen, videresender til en kollega eller videresender til hele teamet, hvis det er relevant for alle. 

Mini-guide til at knytte teamets fællespostkasse til din Outlook:

1. Højreklik på din e-mailadresse i venstre side 
2. Vælg ”Egenskaber for datafil”
3. Vælg ”Avanceret”
4. Vælg ”Avanceret” igen
5. Tryk på ”Tilføj”
6. Skriv følgende i tekstfeltet:
• DSV-FP-Bredegaard-Administration
• DSV-FP-Bredegaard-Dagtilbud
• DSV-FP-Bredegaard-Ejendomsservice
• DSV-FP-Bredegaard-Køkken
• DSV-FP-Bredegaard-Syn-Fys-Ergo
• DSV-FP-Bredegaard-Hus-A
• DSV-FP-Bredegaard-Hus-B
• DSV-FP-Bredegaard-Hus-C
• DSV-FP-Bredegaard-Hus-DE
• DSV-FP-Bredegaard-Hus-F 
7. Tryk ”OK”
8. Tryk ”Anvend”
9. Tryk ”OK”
10. Tryk ”OK”
Gentag punkt 5, 6 og 7 hvis du skal have adgang til flere fællespostkasser.


Lyt til Tommis vittigheder 


Svend på de skrå brædder 

Selvom det er ved at være nogle måneder siden, så kan Svend, når han sidder derhjemme, stadig fremkalde sig stemningen og følelserne, som lige inden en forestilling af På Kanten af Langebro, Hammermøllens Teatergruppes opsætning, som spillede i sommers. 

Svend Pedersen, som kommer i Bredegaards dagtilbud og er beboerrepræsentant i Bredegaards bestyrelse, har før spillet teater i regi af Dansk Blindesamfund. Først som skuespiller og dernæst som sufflør. Teaterverdenen var derfor ikke helt uvant, men det er første gang, at Svend har været en del af så stort et fællesskab, som den eneste blinde.   

Ninasofie Rasmussen, som er ergoterapeut på Bredegaard, er i sin fritid forkvinde for Hammermøllens Teatergruppe og hun kontaktede Svend i opstartsfasen fordi teatergruppen gerne ville tilbyde synstolkning til en af forestillingerne. ”Det må Svend vide noget om” fortæller Ninasofie, men hurtigt blev Svend inviteret ind i teatergruppen som medvirkende. Ninasofie fortsætter: ”Det er en værdi i teatergruppen at være et fællesskab, hvor alle skal kunne være med. Vi tror på, at alle kan bidrage med noget”. 

Opstarten af teatersæsonen foregik på Zoom, både stormøder, stemmeprøver og almindelige prøver. Svend fik manuskriptet på punkt – det var Bredegaard venlige at være behjælpelig med. Svend oplevede, at han hurtigt skabte relationer. Nogle hjalp med kørsel til og fra skoven, hvor opsætningen skulle være, andre hjalp med at ledsage Svend rundt på pladsen. ”Det blev så godt, da vi kunne mødes ude på pladsen” fortæller Svend. ”Det var et meget intenst forløb. Vi mødtes to gange om ugen og nogle dage i weekenden”. Svend spillede en af forældrene og var med i mange scener, flest med sange men også en replik. 

Screenshot af logo På Kanten af Langebro.

Som én af de første teatergrupper i Danmark lykkedes det både at få en forestilling af På Kanten af Langebro synstolket og en anden forstilling tegnsprogstolket. Det er ikke spil for galleriet, når teatergruppen siger, at alle skal kunne være med og at alle kan bidrage med noget. Foruden Svend, som er blind, medvirkende en yngre mand i kørestol og andre med psykiske vanskeligheder som fx angst var også en del af teaterfællesskabet. 

”At være med i stykket fik sparket mig helt ud af min depression” fortæller Svend og han er ret sikker på, at han gerne vil være med igen om 2 år, når Hammermøllens Teatergruppe sætter sin næste forestilling op. ”Jeg beviste overfor mig selv, at jeg godt kan indgå i et stort fællesskab blandt seende. Det er dejligt, at gøre noget jeg virkelig godt kan lide. Både øve mig derhjemme og under prøverne og forestillingerne ude på pladsen”. 

Svend fortæller, at det har været befriende ikke at få særbehandling eller blive mødt med fordomme for det kan godt være trættende. Det er teateret, der er det fælles. ”Jeg føler et ligeværd og man vokser som menneske af at blive mødt på lige fod med andre”.

Ninasofie supplerer: ”Det var nyt for alle at have en blind med på holdet, men alle var meget begejstrede og vi håber på at kunne gå videre af den vej”. 

Svend mærker det hele igen, når han sidder derhjemme og lytter til en YouTube optagelse fra en af forestillingerne. ”Jeg nørder med lyden i et redigeringsprogram, så det kommer til at lyde godt. Det er gode minder”. 

Oplæg om demens 

Neurolog og Ph.d Lise Cronberg Salem.Onsdag d. 8. september besøgte neurolog og Ph.d Lise Cronberg Salem Bredegaard, hvor hun på et fællesmøde for alle medarbejdere formidlede sin viden om demens blandt udviklingshæmmede. 

”Der mangler viden om, hvordan man spotter og hjælper mennesker med udviklingshandicap og demens på landets bosteder. Jo lavere funktionsniveau en borger har, jo sværere er det at opdage tegn på demens” fortæller Lise til en artikel fra Viden på Tværs i april 2020. 

Undervejs i oplægget var der mulighed for at stille spørgsmål og alle var enige om, at det var et utrolig relevant og spændende oplæg. Lise havde også nogle screeningsværktøjer med, så vi fremadrettet på en systematisk måde kan monitorere forandringer hos beboerne. Det kan som sagt være vanskeligt at få øje på demens blandt udviklingshæmmede. Årsagerne kan blandt andet være at denne befolkningsgruppe kan have svært ved at sætte ord på forandringer og ikke altid er i stand til at blive lægeundersøgt på samme måde som andre patienter med mistanke om demens. 

I den kommende fremtid vil der blive formuleret en fælles strategi for hvordan vi arbejder med det screeningsværktøj, som vi fik af Lise – også i relation til andre skemaer og værktøjer. 

Jeg ser verden med mine andre sanser

Læs den fine lille klumme ”Jeg ser verden med mine andre sanser”, som er skrevet af Dennis Madsere til TV-Glads hjemmeside. Link, som åbner i browser på ny fane: http://www.tv-glad.dk/fxwrcnhn11srdrsa2wa8


Da Kronprinsesse Mary besøgte Bredegaard

Inden Kronprinsesse Mary blev til kronprinsesse, besøgte hun en efterårsdag i 2003 Blindecenter Bredegaard, som i dagene op til stod på den anden ende for at gøre klar til Marys besøg. Billeder fra dagen blev lavet til en vægkalender. Hvis du har lyst til at se kalenderen i fysisk form kan du henvende dig til Maria. Vil du have printet kalenderen kan du også henvende dig til Maria.  


Spiseaften i dagtilbuddet

Onsdag d. 15. september var der igen spiseaften i dagtilbuddet, som er en meget populær aktivitet på Bredegaard. 30 beboere, brugere og personale var samlet i spisestuen. Først blev middagen tilberedt og efterfølgende var der fællesspisning og hygge. Menuen stod på paprikagryde med hakket oksekød, bacon og cocktailpølser og kartoffelmos. Der blev brugt ca. 12 kg. kartofler.  

Spiseaften i dagtilbuddet. Erik skærer kartofler.Spiseaften i dagtilbuddet. Berit laver dressing.


Mogens’ tre ferieture

Mogens, som bor i hus B, har sammen med sin kontaktperson Ole været på tre ferieture denne sommer. Mogens ville gerne i zoologisk have i København, besøge en bondegård og besøge sin niece Irene på Fyn. At tage på en række endagsture er en rigtig god idé, når man som Mogens ikke er meget for at overnatte fremmende steder.

Mogens bliver kysset på panden af en ko i zoologisk have.Første tur gik til Zoo, hvor Mogens var rundt og opleve alle dyrene i 3 timer. Mogens blev kysset af en ko midt på panden mens Ole tog billeder. Mogens købte også to kopper til sig selv og to tandkrus til hans grandniecer.

Den anden tur gik til bondegården Toftegården, hvor der var grise, køer, geder, får, kaniner, høns, ænder og gæs. Bagefter tog Mogens og Ole en tur i Slotsarkaderne i Hillerød, hvor Mogens shoppede langærmede t-shirts og træningsbukser. Mogens klapper en ged på bondegården Toftegården.Mogens på besøg hos niecen Irene på Fyn.

Tredje og længste ferietur gik til Ringe på Fyn, hvor Mogens’ niece Irene bor. Irene bød på frokost. Det var ca. 25 år siden Mogens sidst har besøgt Irene. Mogens gik over 30 meter kun med Ole i hænderne. Efter en dejlig frokost tog Mogens, Ole og Irene med hjem til Jane, den anden niece. På turen tilbage til Bredegaard havde Mogens og Ole Irene med, så hun kunne deltage i sommerfesten. 


Bredegaard medvirker i SL’s podcast om det gode måltid

For et stykke tid siden besøgte SL (Socialpædagogerne) Bredegaard for høre om hvordan vi arbejder med det gode måltid. Jesper Lyng, Torben og Lone medvirkede sammen med Lars Kongsø og Ninasofie. 

Podcasten er nu produceret færdig og du kan lytte til det færdige resultat via følgende link, som åbner i ny browser: 

https://sl.dk/fagligtfokus/det-gode-mltid/29518_fagblad/show

Billedet viser Lone i en spisesituation i dagtilbuddet sammen med Lars. Ninasofie og journalisten er også på billedet.

Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor