Tilbageblik med Frank Thomsen. Travekursus med Foreningen Danske Døvblinde

​Mens kulden og mørket er om os, kan du i denne artikel få et tilbageblik til den varme sommer, hvor Frank Thomsen var på et travekursus med Foreningen Danske Døvblinde i Jylland. 

Vent...

Tilbage i juni måned deltog Frank Thomsen, beboer i hus E, i et travekursus arrangeret af FDDB, Foreningen Danske Døvblinde.

Frank kom en efterårsdag op på mit kontor og fortalte om hans tur. 

"Vi var ca. 38 deltagere inkl. ledsagere, og vi skulle bo på Dansk Blindesamfunds konferencested Fuglsangscentret i Fredericia. Jeg var afsted med min ledsager Pelle. Kurset handler om fællesskab og selvfølgelig at trave".

Frank, der selv går meget fx i Slotsparken havde meldt sig til at gå 7 km. om dagen, og han blev noget overrasket over det høje tempo. 

"Efter arbejdsmad den første dag gik vi en tur rundt om Fuglsangscentret. Jeg er vant til at gå ca. 2-2,5 km. i timen og her gik vi 3 km., så der fik jeg min dåb", fortæller Frank, mens han trækker på smilebåndene.  

Næste dag, tirsdag kørte gruppen op til Egtved-pigens grav. Det var en fantastisk oplevelse, synes Frank. "De har lavet et stort udstillingsrum i træ. Her står kisten sammen med montre med bronzegenstande og fotografier". Frank fortæller, at den originale kiste findes i Aarhus, og at Egtved-pigen faktisk er fundet ca. 500 m. fra graven. 

På selve findestedet er rejst en mindesten, hvor på der står den bondemands navn, der fandt hende tilbage i 1922, mens han gravede kartofler op. Nedenfor er et billede af Frank, der står ved mindestenen.I samme område findes en kæmpe stor skulptur af træ, som symboliserer ase-troen. De tre planker symboliserer Danmark, Sverige og Norge. Nedenfor ses et billede af træskulpturen.Fra træskulpturen kørte gruppen ned til Hærvejen, hvor de 7 km. skulle traves. Turguiden fortalte undervejs om de steder gruppen gik forbi. Tilbage på Fuglsangscentret var der tid til afslapning og efter aftensmad mødtes hele gruppen og snakkede om dagen. På billedet nedenfor ses Frank sammen med Birgit Larsen, der sidder i hovedbestyrelsen i FDDB og i Bredegaards bestyrelse. Hun deltog også i kurset sammen med sin mand. Om onsdagen var første stop en grusgrav, hvor den verdensberømte danske kunstner Robert Jakobsen arbejdede. "Der var mulighed for at gå rundt om grusgraven, men jeg var ikke med, for man kunne ikke gå to og to ved siden af hinanden".  Frank fortæller, at der vist stadig skulle stå skulpturer nede i grusgraven. 

Efter besøget i grusgraven blev gruppen kørt ud til en jernbane. "Efter anden verdenskrig byggede man en jernbane fra Vejle til Grindsted. Før der kom lastbiler brugte man jernbaner til at fragte kvæg, varer og mennesker. Dagens 7 km. blev travet lands jernebanestrækning. Det var en pragtfuld rute for den var helt jævn. Banestrækningen er omdannet til en gang- og cykelsti, og man kommer forbi alle de små gamle stationer og trinbræt", fortæller Frank. Nedenfor ses et billede af Frank ved Bindeballe station, hvor der endda var et handicaptoilet.Onsdag aften var der fest og torsdag efter morgenmad gik turen hjem til Fredensborg.

"Hvor meget giver man egentligt for sådan et kursus", spørger jeg Frank. Han fortæller, at man samtidig med tilmelding søger om, at få dækket udgifterne til ledsager. Resten sørger FDDB for. Frank modtager også selv et tilskud og alt i alt har turen kostet ham ca. 1.500 kr., hvilket er ca. halv pris. 

Frank fortæller, at FDDB i mange år har kørt kurser om IT, og alle der har interesse for det, har efterhånden været igennem , så nu forsøger FDDB at tilbyde noget andet og fokuserer derfor nu på motion. 

Afslutningsvis spørger jeg Frank, om det er noget han kunne finde på at deltage i igen og han svarer prompte ja! Fordi kurset var så populært i 2018, er der faktisk tale om at udbyde to kurser i 2019. 

Det er beundringsværdigt, at Frank, som fylder 80 år i 2019, er så aktiv i sin fritid og det er altid en hyggelig fornøjelse, at tale med ham og andre beboere på Bredegaard om deres oplevelser. 

Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor