Betjeningsmuligheder ved motoriske og kognitive vanskeligheder

​Hvis du har problemer med at betjene it-udstyr eller hjælpemidler, finder vi en alternativ løsning. Vi tilpasser udstyret efter dine muligheder og behov. Udstyret kan eksempelvis betjenes via stemmen, hovedbevægelser eller øjenbevægelser.

Individuelle løsninger

På Kommunikationscentret har vi mange års erfaring i at finde løsninger til alternativ betjening. Vi undersøger dine ressourcer og behov, afprøver og foretager de nødvendige tilpasninger. Hvis der er behov for det, tilbyder vi undervisning i betjening af udstyret. ​​

Alternative mus og tastaturer

Har du svært ved at betjene et almindeligt tastatur pga. usikre bevægelser, svage muskler, smerter eller andet?  På Kommunikationscentret kan du afprøve forskellige alternative mus og tastaturer, der tager højde for dine vanskeligheder.

Hovedstyring

Hovedstyring er at styre en computer vha. hovedbevægelser. En læser placeres oven på skærmen, og en lille reflekterende prik fastgøre i panden med lim. På den måde kan du styre musen med den reflekterende prik. Der kan også placeres et joystick ved munden eller hagen, som virker med pust og sug til musens klikfunktioner. 

Øjenstyring

Med øjenstyringssystemer bliver øjets bevægelser registreret og omsat til signaler, som computeren forstår. Ved at holde blikket fast eller blinke, vælges det ikon eller bogstav, du kigger på. 

Stemmestyring

Hvis du har motoriske vanskeligheder, kan det lade sig gøre at styre sin computer med stemmen. Computeren skal trænes i at forstå, hvad du vil skrive.​

Brain-computer interface

Hvis du ikke kan bevæge dig og heller ikke kan bruge øjnene til at styre en computer, kan Brain-computer interface være en mulighed. Systemet kan registrere elektrisk aktivitet i hjernen og forvandle den til signaler, som kan styre computeren. 


Redaktør