Hektor kommunikerer med øjnene

Hektor er født med cerebral parese, som lammer hans motorik og tale. Men sygdommen lammer ikke hans lyst til at kommunikere. Tværtimod! ​Han har benyttet sig af mimik og kropssprog siden han var nyfødt. Og som treårig blev han præsenteret for sin første kommunikationstavle, så han kunne udtrykke sig ved hjælp af symboler.
I dag er Hektor 21 år og bor i egen lejlighed, som er bygget til familiens villa. Her møder vi ham til en snak om hans hverdag, interesser og fremtidsdrømme. Vi vil gerne optage interviewet for at kunne vise, hvordan Hektor kommunikerer og styrer sine omgivelser ved hjælp af øjnene. Vi fumler lidt med udstyret for at undgå genskin i billedet. Og inden vi når at finde ud af, hvilken lampe, der skinner ind i kameraet, har Hektor fundet den rigtige kontakt og slukket lyset via sin computer. Så er vi klar til optagelse! 

Her ser du Hektor slukke lyset vha. sin computer, som han styrer med øjnene.

Computeren som livsvigtigt redskab

Ud over at styre lyset, kan Hektor åbne døre, tænde fjernsynet, gå på nettet, redigere videoer og spille spil via computeren. Men vigtigst af alt giver computeren ham et sprog. Han har i mange år kommunikeret med Bliss, som er et sprog, der består af mere end 2000 grafiske symboler. 
Det kaldes en talemaskine, når computeren har et program med symboler eller bogstaver, der kan udpeges og læses højt. Hektor kan ikke betjene computeren med hænderne pga. spasticiteten. Men han har gode øjne og bruger tastaturet ved hjælp af et øjenstyringsprogram. 

Fra symboler til bogstaver

Indtil for tre år siden bestod indholdet på talemaskinen udelukkende af symboler. Men der kom en dag, hvor symbolerne ikke længere var tilstrækkelige til at udtrykke Hektors tanker. I skolen havde han lært at læse, og nu var han klar til at skrive alt det, han havde på hjerte. Med øjnene vel at mærke. Hektor har en kæmpe tålmodighed og er vedholdende nok til at kigge på de bogstaver et efter et, der danner ord og sætninger, som han vil sige. Når han har skrevet et ord med øjnene, kigger han på højttalersymbolet for at få ordet læst op. Ord og sætninger, som han bruger ofte, kan han gemme og genbruge for at spare tid. 

Her kan du høre en sætning, som Hektor bruger ofte. 

Computeren er et livsvigtigt redskab i Hektors hverdag. Men øjenstyringen går langsomt med Rolltalk, som er den maskine, han har nu. Hektor vil gerne skifte til en Tobii talemaskine, som vil give ham en hurtigere kommunikation. Der er desværre også nogle begrænsninger ved Tobii, som ikke kan integreres med hans nuværende system til at åbne døre og tænde lys. 
Det er Kommunikationscentret, der sørger for Hektors kommunikationsudstyr, og to konsulenter er i gang med at sætte den mest optimale løsning op, som Hektor glæder sig til at afprøve. 

Maglemosen

Sidste år afsluttede Hektor sin STU (særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse) på Maglemosen med fokus på kommunikation. Hektor går stadig på Maglemosen, mens han står på venteliste til et ophold på Egmont Højskole. Her drømmer han om at blive uddannet arbejdsleder, så han kan ansætte sine egne hjælpere og flytte rigtigt hjemmefra. Hvis der bliver mulighed for det, vil han også gerne arbejde med film og medier på højskolen. 

Fritiden

I sin fritid producerer Hektor videoer ved at klippe billeder og lyd sammen. Vi får lov til at se en video, som han har lavet til sine gamle klassekammerater. Billeder fra hele skoletiden akkompagneres af musik af Rasmus Seebach, som straks sagde ja, da Hektor skrev til ham og spurgte, om han måtte bruge en af hans sange i videoen. 

En gang om ugen går Hektor til bowling sammen med sin hjælper. Han sender kuglen ned ad en rampe med en hovedbevægelse. Det gjorde lidt ondt i starten, men Hektor fandt en løsning. Nemlig en cykelhjelm! Da vi er nysgerrige efter at se, hvordan det foregår, finder Hektor fluks en video, hvor vi kan se ham i vigør på bowlingbanen.
 
Sådan foregår det, når Hektor bowler. 


Det kan være en udfordring at mødes med jævnaldrende venner, for Hektors kammerater fra folkeskolen er efterhånden spredt fra alle vinde. Han skriver en gang imellem med dem via Facebook. Men det er tidskrævende, og han vil hellere bruge tiden på at lave film og skrive. Hektor elsker at skrive digte og kærlighedshistorier.

Det tager lang tid at skrive med øjnene. Vi spørger ham, hvornår han finder tid det. 

Politik

Siden Hektor fik stemmeret for tre år siden, er han blevet mere og mere interesseret i politik. Folketingsvalget i 2019 var en særlig oplevelse, fordi han fik lejlighed til at hilse på Mette Frederiksen, som stemmer ved samme valgsted som ham. 
Hektor har sendt spørgsmål til lokalpolitikere på mail, og han deltager ofte i borgerarrangementer på rådhuset. Det ligger ham på sinde, at politikerne kommer ud og ser, hvordan verden ser ud, når man har et handicap. For nylig har Hektor meldt sig ind i et politisk parti, og hvem ved, hvornår han springer ud som aktiv i handicappolitik? Vi snakker om, at hans interesser for filmproduktion og politik måske en dag vil kunne forenes og give politikerne det indblik i livet med et handicap, som Hektor synes, de mangler. 

Hektor fortæller om sin interesse for politikRedaktør