Ny online-test viser om der er brug for hjælp til stemmeproblemer

Det er taleteamet, der har udviklet testen for at gøre opmærksom på, at stemmeproblemer ofte kan afhjælpes via undervisning og øvelser. ​
Vent...

​Af Trine Kit JensenBliver du træt i stemmen, når du taler? Rømmer du dig ofte? Løber du tør for luft, når du taler? Oplever du en tør plet i halsen?

Sådan lyder nogle af de spørgsmål, der bliver stillet, når du som borger klikker dig ind på stemmetest.dk – en ny stemmetest på nettet.

Testen skal gøre borgere med stemmeudfordringer opmærksomme på, at de kan få hjælp af Kommunikationscentrets logopæder, der er specialister i stemmebrug.

Målgruppen for stemmetesten er alle, der bruger deres stemme meget og risikerer at overanstrenge den, fx lærere, pædagoger, skuespillere, præster og sangere. Men det kan også være mennesker, der kun taler lidt, og som derfor kan få problemer med en meget svag stemme. Så målgruppen er  bred og rummer både yngre og ældre mennesker. 

- Mange tager ikke gener som rømmetrang eller træthed i stemmen alvorligt, og gør de ikke det, kan det udvikle sig til større problemer. I værste fald kan de risikere at stemmen svigter helt, siger Rikke Klein, kommunikationsmedarbejder på Kommunikationscentret.

- Med hjælpen fra logopæderne kan man relativt hurtigt blive bedre til at passe på sin stemme, så man kan bruge den som et godt redskab i sit arbejdsliv og i sit liv i det hele taget 
siger Rikke Klein.

Undervisning og øvels​er

Når du som borger tager stemmetesten, kan der være to forskellige udfald. Du kan få at vide, at du har en velfungerende stemme, der er i stand til at klare de udfordringer, du byder den. Eller du kan få at vide, at der er tegn på, du har tendens til​ at overanstrenge din stemme.  

I det første tilfælde vil du få en række gode råd om, hvad du kan gøre for at passe godt på din stemme, så den også i fremtiden er velfungerende. I det andet tilfælde vil du blive opfordret til at søge professionel hjælp og kontakte Kommunikationscentret. Her er der mulighed for at få en samtale med en logopæd, som kan afklare, om du har behov for undervisning og øvelser, der lærer dig at bruge din stemme mere hensigtsmæssigt, så du kan undgå de gener, du oplever. 

- Med hjælpen fra logopæderne kan man relativt hurtigt blive bedre til at passe på sin stemme, så man kan bruge den som et godt redskab i sit arbejdsliv og i sit liv i det hele taget, siger Rikke Klein. 

Kræver ikke henvisning

Det kræver ikke henvisning at få hjælp til stemmeproblemer på Kommunikationscentret.

- Vi vil dog gerne have, at man kommer forbi en øre-, næse-, halsspecialist for at udelukke, at man fejler noget alvorligt. Derudover bruger logopæderne også lægens notater, når de tilrettelægger undervisningen, siger Rikke Klein.

For borgere i Region Hovedstaden er det gratis at få hjælp af logopæderne på Kommunikationscentret. Du har ret til at henvende dig og blive udredt, uden at det koster dig noget. Viser det sig, at du har behov for et længere forløb, er det din hjemkommune, der skal betale. Kommunikationscentret ansøger din kommune, som afgør, om de kan bevilge forløbet.

Du kan tage testen her:  stemmetest.dk

 


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor