3Kløveren har fået De Økologiske Køkkenroser

​​Ann-Mari Matzen, økonoma på 3Kløverens Margueritten, har fået Landbrug og Fødevares pris for sin særlige indsats for økologien.

​​Fra venstre Camilla Jarmer, pædagog på Margueritten, Dorit Helth Larsen, husassistent på Åbjerggård, Flemming Nør-Pedersen fra Landbrug & Fødevarer, Ann-Mari Matzen, økonoma på Margueritten og Mette Brunberg, forstander på 3Kløveren, der har afdelingerne Margueritten og Åbjerggård. 

Prisen ’De Økologiske Køkkenroser’ uddeles for femte gang i år og gives til de køkkener, der gør en ekstra indsats for at øge andelen af økologiske råvarer og på den måde medvirker til, at de gode eksempler kommer frem i lyset og fungerer som inspiration for andre.

Med ’De Økologiske Køkkenroser’ vil Landbrug & Fødevarer – sammen med juryen bestående af FOA, 3F samt Kost- & Ernæringsforbundet – gerne belønne de fagfolk, der har stærke holdninger til råvarerne og har fokus på sæson, mindre madspild, økologi og kvalitet. De fagfolk, som gennem faglig stolthed og smag udmærker sig særligt inden for arbejdet med økologiske råvarer, og gennem værtskab og dialog formår at give borgerne i landets institutioner en god spiseoplevelse hver dag.

To tilbud fra Den Sociale Virksomhed var nomineret i kategorien ’Sociale institutioner og levebo-miljøer’: Blindecenter Bredegaard og 3Kløvernes Margueritten, som vandt prisen. 

”Jeg er utrolig rørt – og meget, meget glad for prisen her. Den viser, at der bliver sat pris på de køkkener, der laver mad til handicappede, og det gør mig glad. Også for at arbejde på en så dejlig arbejdsplads som vores!,” siger Ann-Mari Matzen, der på 23. år er økonoma på Margueritten. 

I Fødevare & Fødevares begrundelsen for, hvorfor Ann-Mari Matzen vandt, står:

Du får prisen for at lave dejlig økologisk mad til samfundets svageste børn og unge – og gøre det vedholdende i så mange år, som du har gjort – det skal selvfølgelig anerkendes. Den omsorg I lægger i arbejdet med maden og måltiderne på Margueritten er ikke en selvfølge. Og når man har været gæst hos jer, går man fra bordet med en enorm ydmyghed over hele personalets store faglighed og hjerterum over for nogle børn i vores samfund, der i den grad har brug for det. Stor respekt!

Går efter guldet

Ann-Mari Matzen gik for 2½ år siden – med sparring fra Madhus København – i gang med at omlægge køkkenet på Margueritten til økologi. ”Jeg blev helt bidt af det,” fortæller Ann-Mari. ”Der gik simpelthen sport i at finde så mange økologiske råvarer som muligt inden for budgettet.” Samtidig med omlægningen til økologi kom årstidens grøntsager og madspild i fokus. Ann-Mari Matzen tilbereder mad til alle bogrupper på Margueritten og fylder dagligt op i køleskabene. ”Det giver en fantastisk mulighed for at tage madrester med retur til køkkenet og anvende dem i nye retter”.  

Omlægningen til økologi og fokus på madspild og årstidens grøntsager har ikke kun udløst en pris. Margueritten har nu en gennemsnitlig økologiprocent på hele 93 og går efter at få det økologiske spisemærke i guld. Det kan man få, når man i tre måneder har dokumentet, at mellem 90 og 100 procent af føde- og drikkevarerindkøbet er økologisk. 

Se Fødevare & Landbrugs film om vinderkøkkenet (åbner i nyt vindue)


Redaktør