Blindecenter Bredegaard får guldmærke i økologi

​​Guldmærket i økologi kræver, at mellem 90 og 100 procent af fødevarerne er økologiske. Det er de nu på Blindecenter Bredegaard.


​- Vi ville gerne holde en stor fest og fejre guldmærket i økologi, men corona-situationen sætter desværre sin begrænsning, lyder det fra Connie Holmgaard og Maja Bach Nielsen (yderst tv), som her står sammen med deres køkken-kolleger Mette Revsbech, Charlotte Rasmussen og Janni Hansen.  


Siden november sidste år har ernæringsassistenterne Connie Holmgaard og Maja Bach Nielsen arbejdet på at komme op over 90 procent, når de køber ind til køkkenet på Blindecenter Bredegaard.

- Der er lagt et godt fundament fra vores tidligere køkkenleder, og vi har længe ligget på omkring 85 procent. Men vi manglede lige det sidste for at kunne få guldmærket. Så i november begyndte vi at eksperimentere med kun at købe økologisk, fortæller Connie Holmgaard.

- Vi har prøvet os frem og manglede for eksempel at få kød og sodavand med. Vi serverer sodavand ved særlige lejligheder som påske- og pinsefrokoster og den årlige festival. Og sodavand er en dyr post for den samlede procentdel, hvis den ikke er økologisk, supplerer Maja Bach Nielsen. 

Ti procent kræver kreativitet

Der er ti procent at gøre godt med til indkøb af ikke økologiske fødevarer, hvis guldmærket skal i hus og fortsætte med at være det. 

- Så man skal holde tungen lige i munden, når man bestiller varer, siger Connie Holmgaard. Til beboere med diabetes skal vi for eksempel også købe saft, som er kunstigt sødet og som derfor ikke kan være økologisk. Og her kan man blive meget overrasket over, hvor meget det tæller den gale vej i det samlede regnskab. 
Pålæg er en anden fødevare, som tærer på den økologiske konto, og hvor der er behov for at bruge af de ti procent. 

- Samtidig kan man være kreativ i indkøbet og for eksempel købe en stor blok økologisk ost, som vi så selv skærer ud, i stedet for den dyre skiveskåret ost, fortæller Maja Bach Nielsen. - Nu bager vi også selv krydderboller, som ikke fås økologisk.

Typen af kød betyder også noget for indkøbet, fortæller de to ernæringsassistenter, som pointerer, at man kommer længere med hakket kød frem for skært kød. Det betyder dog ikke, at alt kød er erstattet af en hakket variant, eller at kødet ’forsvinder’ i mængden af grøntsager.  

- Vi har altid brugt mange grøntsager i vores retter, men det skal ikke være sådan, at når vi serverer en gryderet, så er det ’hurra’, når man finder et stykke kød, siger Connie Holmgaard. 

Beboernes madønsker

I køkkenet på Bredegaard bliver meget lavet fra bunden, og der er en fast ugentlig fiskedag og vegetardag, En gang om måneden holder køkkenpersonalet møde med beboerne, hvor de kan komme med ønsker til menuen. 

- Mange vil gerne have de traditionelle retter med hakkebøf og kødsovs. Men grøntsagslasagne er også efterspurgt. Vi laver mange gryderetter, fordi de er nemme at spise, når man er svagsynet eller blind, som vores beboere er, siger Maja Bach Nielsen, som også fortæller, at budgettet indtil videre holder trods guldmærket i økologi. 


Køkkener, der er tilmeldt Fødevarestyrelsens økologiske spisemærke, har mulighed for at opnå et mærke i henholdsvis bronze, sølv og guld. Mærkerne gives efter, hvor stor en del af de anvendte fødevarer der er økologiske. 




Redaktør