Lederkonference i Den Sociale Virksomhed 2022

​​Som mellemleder er man brobygger, har indflydelse og er tæt på kerneopgaven. Men det kan også være en hård hverdag, når man arbejder med mennesker, der lever med svær sygdom ​​og omtumlede tilværelser. ​Så hvordan skaber man et godt arbejdsmiljø, og hvordan tager man hul på tabuer som forråelse og omsorgstræthed? ​​Det var temaerne på årets lederkonference i Den Sociale Virksomhed.

Vent...

​​

Vi har en forpligtelse og et ansvar, der rækker langt ud over det enkelte tilbud. Derfor skal vi have nogle gode arbejdspladser, så vi kan levere høj kvalitet i hverdagen; arbejdspladser, hvor det er sjovt at være, hvor man trives, men også kan være sikker på, at man taler om problemerne, før de vokser sig store.  

Nogenlunde sådan var budskabet fra både direktør Søren Bech og regionsrådsformand Lars Gårdhøj, der torsdag 29. september åbnede årets konference for ledere og mellemledere i Den Sociale Virksomhed. Begge lagde vægt på mellemlederens vigtige rolle i ledelsesfællesskabet og understregede betydningen af at sætte fokus på netop denne gruppes arbejdsmiljø.

Bo Krüger fra MovingMinds var facilitator og sørgede for case-diskussioner, øvelser, oplæg og energizere, der fik smilene frem og snakken til at gå.   


En hurtig sten-saks-papir konkurrence skød dagen i gang.

Det stærke fællesskab står imod forråelse og omsorgstræthed

På konferencen blev det italesat, hvordan en følelsesmæssigt svær hverdag, hvor man samarbejder med mennesker med svære handikap, psykisk sygdom og måske også misbrug og hjemløshed kan give sig udslag i en hård og nedsættende tone, hvis man bliver presset. Forråelsen har ifølge Dorthe Birkmose, som der blev refereret til, mange ansigter. Den kan også være indadvendt, hvor den kommer til udtryk som passivitet og ligegyldighed, ligesom den kan kamufleres som overdreven positivitet og fejlfri perfektion.  

Med udgangspunkt i et autentisk hverdagseksempel, hvor en leder fra et tilbud oplevede en eskalerende konflikt med en medarbejder, diskuterede deltagerne, hvordan man kan identificere og bekæmpe forråelse og omsorgstræthed: Hvad er temaerne i den forråelse, der opstår? Skyldes det angst for beboeren? Angst for at stå alene?  Eller noget helt tredje?


Omsorgstræthed kan også ramme lederen – måske man kan organisere sig ud af det: Hvordan er arbejdsbetingelserne for lederen? Får lederen supervision, hvordan passer vi på lederens overskud?  ​​

Psyko​logisk tryghed

Dagens sidste emne var psykologisk tryghed på arbejdspladsen, der handler om, at man som ansatte tør tage tage bladet fra munden uden at være bange for at se dum ud, tage fejl eller blive mødt med en afvisning. Med andre ord gør arbejdsmiljøet det sikkert at løbe en risiko, hvor det føles trygt at komme med spørgsmål og bekymringer, og man har tillid til, at man kan sige, hvad man oprigtigt mener.

Men hvordan skaber man et psykologisk trygt rum som leder– og er det kun lederen, der er ansvarlig for at skabe et godt arbejdsmiljø? Efter en øvelse, der gik ud på at håndtere en fiktiv situation, hvor erfarne medarbejdere affejer en nyansat og "overhører" den nyes forslag og spørgsmål, fortæller Elvira Vistisen, mellemleder på Skovvænget, hvad hun tager med sig fra lederkonferencen:  

"Jeg får rigtig meget ud af, at vi får snakket om, hvad vi synes er vigtigt i forhold til at skabe arbejdsglæde, og hvordan vi håndterer svære situationer. Så får man nogle input og ideer, man kan tage med tilbage til sin egen arbejdsplads og prøve af."​

Alle er vigtige

En af konklusionerne på årets konference var, at alle medarbejdere er vigtige for at skabe et godt arbejdsmiljø. Søren Bech sluttede dagen af med en tak til deltagerne:

"Tak for jeres engagement, iver og villighed til at sætte jer selv i spil i dag. Det viser tydeligt kvaliteten i at have et værdifuldt ledelsesfællesskab." 







Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor