Nye omgivelser til unge, der er blevet for gamle

​​Bofællesskabet Østervang fylder 30 år og har i samme anledning indviet nye lokaler. Vejen dertil har været kringlet, men bærer nu frugt. 

Vent...

​Østervang, der er en del af Nødebogård, åbnede for tre årtier siden. Nogle unge mænd, som havde boet det meste af deres barndom på Nødebogård, var blevet ’for gamle’. Nu, hvor de var blevet 18 år, manglede de et sted at bo, hvor der stadig var mulighed for kontakt med pædagoger, som kunne hjælpe med at få hverdagen til at fungere. 


I begyndelsen var der tre unge, som flyttede ind i lejlighed nr. 29 på adressen Østervang i Hillerød. Efter nogle år voksede behovet for at udvide, og nr. 85 og 41 kom til, samtidig med at der blev ansat flere medarbejdere. Til sidst var der otte lejligheder tilknyttet; tre store i nr. 29, 35 og 63 og fire små i nr. 13, 37, 41 og 65 – og et kontor i nr. 69. 

Forfalden børnehave spottet af afdelingslederen 

Den juridiske konstruktion bag Østervang løb imidlertid ind i problemer. Socialtilsynet kunne ikke godkende tilbuddet, fordi Østervang var etableret i almindelige lejeboliger. 

Det har betydet et årelangt forløb med juridiske tovtrækkerier. Og afdelingsleder Camilla Sundahl gik på jagt efter nye lokaler. 

- Jeg var ude og se flere steder, men ville helst blive i området. Bag et hegn og et buskads fandt jeg en gammel børnehave, som stod og forfaldt. Det ville kræve en større ombygning og en økonomisk indsprøjtning at få den gjort egnet til bofællesskab, men der var lydhørhed hos de almennyttige boligselskaber og hos direktionen i Den Sociale Virksomhed. Og her står vi så nu med nogle helt fantastiske rammer. Jeg er så glad, lyder det fra Camilla Sundahl, som har været tilknyttet Østervang i 14 år. 


Afdelingsleder Camilla Sundahl


Det nye Østervang indeholder tre delelejligheder med to værelser, entre, køkken og bad. I tillæg til lejlighederne er der et fællesrum, fælleskøkken, træningsrum og en stor have. Der er også fundet plads til et kontor. Og der er landet en juridisk løsning på, at man kan have fire selvstændige lejligheder i tilknytning i den nærliggende bebyggelse.

Bofællesskabets beboere har været meget involveret i indretningen af de nye omgivelser, og der var mange positive ord til receptionen:

- Der var heldigt, at vi fik det her hus, ellers ved jeg ikke, hvor jeg ville bo. 

- Det er dejligt med mere plads – specielt på mit værelse. 

- Jeg er glad for, at her ikke er så lydt, som da vi boede i lejlighederne.

- Det bedste er vores nye massagestol, den bruger jeg meget.

Et træ som symbol 

Forstander Tine Stryhn roste i sin tale beboerne og medarbejdernes kæmpe engagement, vedholdenhed og kreativitet og havde et blommetræ med til indvielsen – dog på papir. Det var der en god grund til.

- Da der ikke er noget, der er tilfældigt her på Østervang, skal I selv være med til at vælge sorten. Jeg håber, at træet vil vokse og bære frugt, som det store arbejde, der er lavet her på Østervang.

Forstander på Nødebogård Tine Stryhn


Flere tidligere beboere kiggede forbi til receptionen, hvor der også var en oversigt over, de i alt 16 unge, der gennem tiden har boet på Østervang.  


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor