Øjenstyring - lær at kommunikere med øjnene

​Hvis du mister evnen til at tale og samtidig ikke kan skrive, giver øjenstyring en uvurderlig mulighed for at udtrykke dig og bevare en del af din selvstændighed. 

Med øjenstyringssystemer bliver øjets bevægelser registreret og omsat til signaler, som computeren forstår. Ved at holde blikket fast eller blinke, vælges det ikon eller bogstav, du kigger på. 

Kommunikationscentret anbefaler øjenstyring, når motoriske vanskeligheder gør det svært at kommunikere. For eksempel til børn med cerebral parese eller andre handicap, der kan gøre dem ude af stand til at tale. Her kan billedsymboler bane vej for kommunikation. Øjenstyringen giver barnet mulighed for at udpege symboler og dermed give udtryk for ønsker og behov. I mange tilfælde kan barnet senere lære at udpege bogstaver og ikoner med øjnene.

Blandt voksne er det typisk mennesker med ALS og andre neurologiske lidelser, som kan få gavn af øjenstyring. Når du ikke længere kan bruge mus og tastatur, kan du via øjenbevægelser skrive mails, gå på nettet osv. Du kan kommunikere med dine omgivelser med skrift, som læses op med syntetisk tale. 

Der findes flere forskellige løsninger – fra de helt simple med virtuelt tastatur på skærmen til de mere avancerede programmer, hvor du zoomer ind på de bogstaver og ord, du skal bruge. Der er udviklet særlige programmer, som gør det lettere at spille spil, se videoer på Youtube og tegne tegninger med øjenstyring. Med ekstra udstyr forbundet til computeren kan du også styre andre ting i hjemmet, fx tænde lyset, åbne døren, regulere varmen og skifte kanal på fjernsynet.  
Redaktør