Alternative mus og tastaturer - hvis du har betjeningsvanskeligheder

​Har du svært ved at betjene et almindeligt tastatur pga. usikre bevægelser, svage muskler, smerter eller andet?  På Kommunikationscentret kan du afprøve forskellige alternative mus og tastaturer, der tager højde for dine betjeningsvanskeligheder. 

I computeren findes indstillingsmuligheder, så du ikke behøver at trykke to taster ned på samme tid (fx ved STORT bogstav). Afhjælper det ikke problemerne, kan et tastatur-skjold være en løsning. Her placeres en plade med huller oven på tastaturet, så du trykker på tasten ”nede i et hul". Du kan således hvile din hånd oven på tastaturet uden at trykke på nogen af tasterne. Det bliver nemmere at ramme den rigtige tast og kræver færre kræfter.
 
Alternative tastatur kan være større eller mindre end almindelige tastaturer alt efter dine behov. De kan være ergonomisk udformet, lavet som enkelthåndstastaturer eller bestå af berøringsfølsomme plader, som tilpasses præcist til dig. 
 
Specielt udviklede mus kan lette betjeningen og mindske risikoen for museskader. De kan placeres foran tastaturet og betjenes ved at ”rulle” og flytte på en stang eller måtte. Med såkaldte track balls rulles en stor kugle for at bevæge markøren. Herved adskilles musens to funktioner: At flytte markøren og at trykke på musens knapper. 
Hvis hænderne skal skånes helt, kan der laves en løsning, så musen betjenes med foden. 
 
Touch screens er berøringsfølsomme skærme, som gør det muligt at pege direkte på skærmen og derved igangsætte den ønskede handling. 

Hvis du ikke kan sidde ned og benytte computeren, kan der indrettes en liggende arbejdsstation, hvor skærmen hænges op. Redaktør