Synskonsulenten gjorde mig rolig - det var ren magi!

Gennem de sidste par år er det blevet sværere og sværere at se for 79-årige Guri, som har øjensygdommen AMD. Behandlingsmulighederne er udtømte, og hun går kun til kontrol hos sin øjenlæge.

Bange for rulletrapper

Ifølge Guri er det værste ved at have dårligt syn, at man kan blive bange for at være ude. Især rulletrapper gjorde hende tidligere så nervøs, at det hæmmede hendes udfoldelsesmuligheder.

– Bare tanken om rulletrapper kunne give mig kvalme, og jeg var hele tiden bange for at falde. 

Til et kontrolbesøg hos øjenlægen faldt Guri over en pjece om, hvordan man kan lære at håndtere hverdagen med dårligt syn. Pjecen var fra Kommunikationscentret, som hun ringede til og fik en tid.

Da synskonsulenten på Kommunikationscentret hørte om Guris frygt for rulletrapper, sagde hun: Lad os mødes i dit lokale indkøbscenter, så skal vi køre på rulletrapper sammen. Guris mand tog også med, for formålet var, at ægteparret skulle lære en måde at klare trapperne på sammen.

– Synskonsulenten forklarede, hvordan gelænderet fungerer, og at der ikke kunne ske noget, hvis vi tog det stille og roligt. Hun gjorde mig rolig med sin egen ro. Det var ren magi. 

Små tricks til at gå ud

Guri har svært ved at genkende folk på gaden, så hun og hendes mand bruger et lille trick:

– Når han giver min hånd et klem, ved jeg, at jeg skal sige goddag. Og når vi så kommer tæt på, kan jeg som regel genkende ansigtet og stemmen. 

Ægteparret går ud sammen hver dag, men Guri insisterer på, at hun også vil kunne klare sig alene.

– Når jeg går alene, lytter jeg efter signaler og kigger to-tre meter frem foran mig. Jeg siger til mig selv: Du kan godt. Du kan i hvert fald prøve. 

Et andet lille trick, Guri benytter, er at gå med rygsæk i stedet for håndtaske. 

– Så har jeg altid hænderne fri og kan tage fat i gelænderet, når jeg går på trapper. 

Vil ikke opgive de daglige rutiner

På Kommunikationscentret har Guri lært nogle teknikker til madlavning og spisning.

- For at indstille ovnen til 200 grader, ved jeg, at jeg skal køre knappen halvt ned helt præcist.

Hun har anskaffet sig skærebrætter i flere farver, så hun kan vælge en kontrastfarve til det, der skal skæres eller snittes. 

Når hun hælder fra en flaske, har hun lært at føre glasset helt ind under flasken, så hun undgår at spilde. 

- Og når jeg spiser, vil jeg ikke side og rode i det. Så jeg har fået en kuvertlampe med batteri, som jeg også kan tage med, når jeg skal ud. Jeg stiller den lige bagved tallerkenen, hvor den lyser al maden op. 

Ser fjernsyn og læser med ørerne

Det kniber med at se fjernsyn, men kan lade sig gøre, hvis stuen er godt oplyst, og hun sætter sig tæt på. Hun benytter DR Synstolkning, hvor en syntetisk stemme beskriver, hvad der sker i billedet.  

– Så kan jeg både se konturerne og lytte til robotten, selvom det nogle gange lyder mærkeligt.   

Det er længe siden Guri måtte erkende, at hun ikke kunne læse bøger på almindelig vis. Derfor abonnerer hun på en lydbogstjeneste, så hun kan lytte til bøger, der bliver læst op. Hun afspiller bøgerne på en tablet og nyder, at hun kan lave andre ting, mens hun læser.

– Jeg lytter til bøger, når jeg ligger og hviler mig om eftermiddagen. Men jeg kan også tage lyden med rundt i huset, når jeg fx skal tørre støv af. Enten hører jeg lydbøger eller P1, som jeg elsker. 

Rejseprogram blev forstørret 

Guri benytter gerne hjælpemidler, hvis de giver hende mulighed for at fortsætte den hverdag, hun altid har holdt af. Hun har fået et læseapparat, der kan forstørre bogstaver og billeder på en skærm. 

– Jeg var helt begejstret, da jeg lige pludselig kunne læse nogle linjer under apparatet. Det er svært og kræver træning, men det er virkelig en sejr, når det lykkes. 

Det første Guri læste ved hjælp af læseapparatet, var et rejseprogram. Hun skulle på bustur til Osnabrück og ville gerne orientere sig i programmet. 

Guris anbefalinger til andre med dårligt syn

Ægteparret er lige kommet tilbage fra Osnabrück, og Guri skal til at i gang med læseapparatet igen.

- For det er vigtigt at holde sig i gang – og det gælder både læsning, indkøb, madlavning, gymnastik, at komme ud og opleve verden osv. 

Hun anbefaler andre med dårligt syn at kaste sig ud i at lære nye teknikker og samtidig holde fast i nogle af de ting, de kender og holder af.

- Jeg havde været i Osnabrück før og var mere dus med stedet. Når jeg går til gymnastik, kender jeg også de fleste af øvelserne. Det hjælper. Og det hjælper at tale med en synskonsulent. Man skal ikke være bange, men tage imod al den hjælp, man kan få. Jeg har virkelig fået glæde af de ting, jeg har lært, og håber andre vil opleve den samme glæde.  

 
Redaktør