​​​​​​​​​​​​​​

Synsvanskeligheder - lær at håndtere hverdagen som svagtseende

Du kan lære at håndtere de fleste daglige gøremål, selvom det kniber med synet. Tal med en synskonsulent fra Kommunikationscentret. 

Når øjenlægen ikke kan gøre me​re

Når synet svigter, kan hverdagen blive en udfordring. Det kan blive svært at læse, se tv, købe ind og færdes sikkert i trafikken. Men fortvivl ikke, selv hvis øjenlægens muligheder er udtømte. Der er stadig meget, du kan gøre, for at få hverdagen til at fungere.  

Hvis du har en særlig øjenlidelse, kan du måske få gavn af specialfremstillede briller eller kontaktlinser

Brug det syn, der er tilbage

Uanset hvor lidt du ser, kan du lære at klare de fleste daglige gøremål. 

På Kommunikationscentret underviser vi i Almindelig Daglig Levevis (ADL), hvor du lærer nye teknikker og hjælpemidler at kende. Du kan fx lære, hvordan du laver mad, spiser og skænker i glas uden at være afhængig af synet. 

Der findes mange hjælpemidler, der forstørrer det, du ser. På Kommunikationscentret kan du afprøve et elektronisk forstørrelsesapparat (CCTV), en læselup og andre former for lupper. Vi har også ure, spillekort og andre ting, som er fremstillet i større formater eller med større typer. 

Læs mere om optikunderstøttende hjælpemidler

Brug ørerne

Som svagtseende kan du bruge lyde til at orientere dig efter. Akustikken i et rum og lyden af dine fodtrin giver information om det sted, du befinder dig. Det kan du bruge, når du færdes indendørs og udendørs. Kommunikationscentrets synskonsulenter underviser i mobility,  som betyder, at du lærer at bevæge dig sikkert i trafikken. Ud over din hørelse, kan du lære ruten godt at kende, og du kan bruge en stok. 

Ørerne kan du også bruge, når du læser. En lydbogsafspiller giver adgang til både skøn- og faglitteratur. Med et dokumenteret synshandicap kan du få abonnement til  Not​a (tidligere "e17"), som er et landsdækkende bibliotek, der producerer lydbøger og e-bøger til svagsynede, ordblinde og andre, der har svært ved at læse almindelig tekst. Vores synskonsulenter kan hjælpe dig med at søge om gratis abonnement.  

Bedre syn med det rigtige lys

Godt lys er det vigtigste hjælpemiddel for svagtseende. Du ser meget bedre, når lyset er justeret efter dit syn. Hvis du bruger briller eller lupper, udnyttes de bedst med den rigtige belysning. Vi kan hjælpe dig med at få den optimale belysning hjemme og på en evt. studie- eller arbejdsplads. Hvis du har brug for at tage lyset med dig, findes der briller og lupper med indbygget lys. 

Læs mere om lysudredning af svagsynede borgere

Computer, tablet og smartphone 

Der er masser af muligheder for svagtseende: Brug mobilens skærmlæser og få læst dine beskeder og søgeresultater op. Eller zoom helt ind, når du har fundet et billede eller andet, du gerne vil kigge nærmere på. Mange enheder har indbyggede hjælpefunktioner, som giver dig adgang til forstørrelse, oplæsning og endda en intelligent assistent, så du kan betjene din enhed med stemmen. Der findes også software og apps med udbyggede hjælpeprogrammer til blinde og svagtseende. Mange har brug for hjælp til at lære at bruge funktionerne, og her er Kommunikationscentret det rigtige sted at henvende sig. 

Læs mere om IT-hjælpemidler til at afhjælpe synsvanskeligheder

Produkter afmærket med punktskrift

Punktskrift til afm​​ærkning

Har du svært ved at finde tingene derhjemme, fordi du ikke kan læse skriften på CD'er, mapper, krydderibeholdere og andre ting? Så kunne afmærkning ved hjælp af punktskrift være en mulig løsning. 

Kommunikationscentret tilbyder et forløb, hvor du kan lære punktskrift til afmærkning af dine ting. Hvis du har mod på det, kan du også lære at læse og skrive større tekster med punktskrift.​Kontakt Kommunikationscentret for at høre mere - se kontaktmuligheder i boksen øverst til højre. ​​​Redaktør