Retrohygge og overfaldsalarmer i harmonisk forening

Kniven hakker hurtigt. Det syder og bobler, og gryden er i kog. Spinaten tøs op. Et hurtigt kig på opskriften, og ovnen tændes. Dagens ret på Røde Kors Herberget i Hvidovre er rotolo – italiensk vegetar pastaret med spinat og ost – og den frivillige Lone er i dag bag kødgryderne. 

Af: Lene Nørgaard Lau  og Pia Vestergård Simms​ (fotograf), Røde Kors Hovedstaden

 
“Det er altid spændende, hvad man skal lave til aftensmad,” fortæller Lone Bruun og griner.

 
Hun er en af 4 teamledere for de ca. 80 frivillige, der er tilknyttet herberget i Hvidovre, og i dag giver hun et nap med i køkkenet. Det har hun dog prøvet mange gange før, fortæller hun:

 
“En gang skulle jeg lave and til Mortens aften. Jeg havde aldrig lavet and før, så jeg kom lidt til kort, men det lykkedes med hjælp udefra”. Efter en kort pause fortsætte Lone: “Jeg kom hertil fra Jylland som 25-årig og kendte ikke nogen, så jeg tænkte at arbejdet som frivillig kunne give mig nogle kontakter. Nu har jeg så været frivillig her i 17 år, og jeg fik faktisk nogle bonusvenskaber i to andre frivillige, som var en slags reservebedstemødre for mig,” siger Lone og rører rundt i spinaten.
Lone er oprindelig butiksuddannet, men arbejder i dag på kontor i en større virksomhed. Hun har altid haft lidt af et hjælpe-gen i sig og synes, at man er forpligtet til at hjælpe andre, hvis man har overskuddet og lysten.

 

Lone laver også kaffe til kvinderne på herbeget. Foto: Lene Nørgaard Lau                  


Hjemlig atmosfære trods overfaldsalarmer

Selvom knivene er låst inde, er der er en fantastisk hyggelig atmosfære på herberget. Opholdsstuerne er indrettet 70’er agtigt med orange, gule og brune farver, men tilsat 2016 stil, så det bliver retro-moderne.

 
På væggene hænger perleplader med bynavne ud for alle værelserne, og det gør gangene mere hjemlige. I det hele taget bliver der lagt meget stor vægt på, at det skal være et hjem og ikke en institution.

 
“Herberget modtager ikke udadreagerende kvinder, og alle skal gennem en visitationssamtale, inden de får lov at flytte ind. Kvinderne kommer med forskellige problemer og kan være pressede, så derfor går både de ansatte og os frivillige med overfaldsalarmer, som går direkte til politiet. Jeg har dog kun én gang på 17 år været ved at smide en ud herfra,” fortæller Lone.

De frivillige er uundværlige

12 lønnede ansatte arbejder på herberget, og de 80 frivilliges indsats svarer til omkring 7 årsværk, hvi​lket gør dem uundværlige for herberget: De frivillige er de ekstra hænder, der er med til at skabe hyggen. Det er dem, der laver kaffe og bager kage, tager med på ture, cykler en tur, går i haven, spiller spil eller hvad kvinderne på herberget nu har lyst til. Indimellem har kvinderne også bare lyst til at være på værelset, strikke eller slappe af foran fjernsynet.​

 
Vokseværk
Herberget har været i en rivende udvikling de sidste par år, hvor Mia Omø Lundsgaard Larsen har været forstander. Boligforholdene er vokset fra 120 m2 og plads til syv kvinder til 1.000 m2 og 23 pladser og er nu et af de største tilbud til kvinder, der ikke har andre steder at gå hen. “Hvis du har en idé, er Mia meget åben, og der er ikke langt fra tanke til handling,” fortæller Lone.

 
Den oprindelige lejlighed, hvori herberget startede i 1995, bruges nu som udslusning til de kvinder, som står for snarlig udflytning. Her klarer de selv hverdagen og forbereder sig på at skulle stå på egne ben. For herberget er kun et midlertidig opholdssted.

​Er du mand for et kvindeherberg?

På grund af udvidelserne mangler herberget disse dage frivillige, og mænd må også meget gerne melde sig:​

 
“Da vi er vokset så hastigt, har vi brug for flere frivillige, og det må gerne være både kvinder og mænd. Lige for tiden har vi kun en enkelt mand, men det er vigtigt, at vi viser kvinderne, at ikke alle mænd er idioter, for der er jo kvinder, som desværre har dårlig erfaring med mænd. Vi skal bruge nogle gode rollemodeller, for der er jo også mænd i verden udenfor, når kvinderne flytter igen,” fortæller Lone og fortsætter:

 
“Som frivillig sker der meget herude, og du siger ja til at tage to vagter om måneden. Derudover holder vi julefrokost, en kulturel sommertur, supervisionsaftener med emner som konflikthåndtering og personalemøder hver anden måned,” siger Lone.

 

Mia Omø Lundsgaard Larsen er forstander på Herberget. Foto: Pia Vestergård Simms​

Vær åben og fordomsfri

På spørgsmålet om hvad der kræves af en frivillig svarer Lone: “Vær dig selv, vær åben og fordomsfri og vis respekt for kvinderne. Giv et knus hvis der er behov, lyt og vær god til at lave hygge,” siger hun og smiler.

 
Dagens aftenmåltid var en succes, og det er fantastisk at mærke taknemmelighed for noget så simpelt som aftensmad, siger Lone.

 
“Det er netop det, der gør det værd at arbejde som frivillig – at se glæden i kvindernes øjne. Det sætter et andet perspektiv på livet, og hvis jeg så skal cykle hjem i regnvejr, så er det ikke noget, jeg gider hidse mig op over,” afslutter Lone.

 
Har du lyst til at vide mere, så bliv klogere på her kvindeherbergets hjemmeside eller følg herberget på Facebook under navnet Røde Kors Herberg for Kvinder.

 
Har du allerede besluttet dig for at være frivillig – og er du over 24 år – så kontakt herberget på telefon 3861 9503 eller send en mail til stedfortræder Maria Louise Jørgensen på Maria.Louise.Joergensen@regionh.dk.​

Redaktør