Parkinson - styrk dine kommunikationsmuligheder

​Parkinson er en neurologisk sygdom, som kan give rysten, muskelstivhed og muskelspændinger. Stemmestyrke, artikulation og synkefunktion kan blive nedsat og dermed gøre det vanskeligere at kommunikere.
På Kommunikationscentret kan du styrke dine kommunikationsmuligheder. Vi arbejder med at forebygge stivhed i musklerne, at styrke stemme, artikulation og vejrtrækning samt at få en bedre ansigtsmimik og kropsholdning. 

I vores lokaler i Ballerup tilbyder vi undervisning med 6-8 deltagere på hvert hold. På holdet er der også plads til at dele erfaringer med de andre deltagere og få individuel rådgivning. Undervisningen tager altid udgangspunkt i dine specifikke ressourcer og behov og kan også foregå individuelt. 

Målet med undervisningen er at: 

  • præcisere og tydeliggøre din artikulation 
  • vedligeholde eller øge din stemmestyrke 
  • forbedre din gennemslagskraft i samtaler 
  • øge din opmærksomhed på synkefunktionen 
  • øge din opmærksomhed på talerespirationen 
  • inddrage kommunikationshjælpemidler, hvis det er relevant .

Pårørende 

Dine nærmeste pårørende inviteres til et eftermiddagskursus om hensigtsmæssig kommunikation og Parkinsons sygdoms indflydelse på tale og stemme. 

LSVT-metoden

Når det er relevant, benytter vi den evidensbasered metode, Lee Silverman Voice Treatment. Vi arbejder intensivt med simple stemmeøvelser og et højt antal gentagelser. Formålet er at forbedre din stemmestyrke og evne til at vurdere egen tale. Det er dokumenteret, at 90 procent opnår forbedret tale efter et intensivt LSVT-forløb.

Vil du læse mere om​, hvordan vi arbejder med​ LSVT-metoden?

Brug af computer, tablet og telefon

Når bevægelsesevnen forringes, kan det blive svært at betjene almindeligt it-udstyr. Derfor tilbyder vi at tilpasse dit eget udstyr eller finde alternativer, som passer til dig. Det kan være tastatur med skjold, således at utilsigtede tryk forhindres. En særlig mus eller trackball kan lette museklik og styring af musen. Til tablet kan der bruges en trykf​ølsom pen. 

​Mere om Parkinson

Sygdommen udvikles i takt med en gradvis ødelæggelse af hjerneceller i substantia nigra, som er et lille og afgrænset område dybt i hjernen. Ødelæggelsen går særligt ud over de celler, som udskiller signalstoffet dopamin. Mangel på dopamin giver langsomme og træge bevægelser, så udover stivhed og rysten, bliver stemmen ofte svagere og talen mere monoton.

 
 
 
 
 
Redaktør